Kevesebb álláshirdetés – a közszférában van az elfoglalásra kínált munkahelyek egyharmada

Bálint Eszter , Simon Virág 2018. február 21., 08:12

Valamivel több mint 50 ezer állásra keresnek munkaerőt a romániai állami vállalatok, közintézmények és magáncégek.

Kevesebb betöltetlen állás volt a tavalyi év utolsó negyedében Románia-szerte: 54 700 üres posztot tartottak nyilván, ami 4200-as visszaesést jelent 2016-hoz képest – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által hétfőn nyilvánosságra hozott adatsorokból.

A közszférában van a betöltetlen posztok 31 százaléka, ezek közül 8000 az egészségügyben és szociális ellátásban, 6800 a közigazgatásban, míg 2400 a tanügyben.

A feldolgozóiparban volt eközben a meghirdetett üres állások több mint negyede, szám szerint 14 600. Az előző negyedévhez mérten 2017 utolsó három hónapjában a feldolgozóiparban 2400-zal, az egészségügyben és szociális ellátásban pedig 800-zal csökkent a meghirdetett állások száma, félezres visszaeséssel pedig az IT-szektor és a távközlés következett.

Az előző év negyedik negyedéhez mérten eközben a közigazgatásban mérték a legnagyobb csökkenést: az üres posztok száma pedig 3700-zal esett vissza, miközben az egészségügy és szociális ellátás terén az állások száma 1800-zal zsugorodott. Eközben a legnagyobb növekedést a szállítás és raktározás terén mérték (700 üres poszt), majd a pénzügyi közvetítés és biztosítás (400 betöltetlen állás) és az építőipar (300 állás) következett.

Maros megye: munkaerőhiány az építőiparban

Az építőiparban keresik a legtöbb munkást Maros megyében is, ahol jelenleg 186 szabad állásra várnak jelentkezőket. A munkaerő-elhelyező ügynökség megyei kirendeltségének honlapján minden hétköznap frissítik az állásajánlatokat tartalmazó táblázatot, jelenleg több tucatnyi ajánlat van szakképzetlen munkások és kezdők számára az építőiparban, autószerelő műhelyekben, készruhagyártásban.

De keresnek hegesztőket, autóbádogosokat, orvosokat, kereskedelmi munkásokat, pincéreket, szakácsokat, általános asszisztenseket is.

A naponta frissített szabad állások jegyzéke ki van függesztve a munkaügy székhelyén, és meg lehet nézni a www.mures.anofm.ro oldalon is.

Képzések piaci igények szerint

Ugyanakkor az ügynökség azzal is segítséget nyújt a munkanélkülieknek az elhelyezkedésben, hogy képzéseket tartanak számukra, márciusban Marosvásárhelyen és Nyárádszeredában is lehet jelentkezni az állástalanok számára ingyenes, a piaci igények alapján megszervezett oktatásra. Gheorghe Stef, a munkaerő-elhelyező igazgatójának tájékoztatása szerint mindkét Maros megyei városban pizzakészítőket képeznek, a megyeszékhelyen ezenkívül munkaügyifelügyelő- és manikűrös-pedikűrös tanfolyamot indítanak. Az igazgató egyúttal emlékeztetett, 

a munkanélkülieket a törvény kötelezi, hogy átképzéseken vegyenek részt, hogy könnyebben tudjanak elhelyezkedni.

Fotó: Pál Árpád

Idén 88 munkanélküli vesz részt a megszervezett tanfolyamokon, és ha sikeresen vizsgáznak, államilag elismert oklevelet is kapnak. Ezekre a képzésekre  ugyanakkor jelentkezhetnek olyan személyek is, akik új szakmát szeretnének megtanulni, nekik azonban fizetni kell.

Székelyföldön több az állástalan

Maros megyében különben a legfrissebb kimutatások szerint 9314 munkanélküli van, ebből csupán 1440-en részesülnek segélyben. Az országban a munkanélküliségi ráta 4,02 százalék, Maros megyében 3,99 százalék, a legkisebb országos szinten Ilfov megyében van, ahol 0,64 százalék, de jól teljesít Kolozs megye is a maga 2,07 százalékával.

A legtöbb nyilvántartott munkanélküli Vaslui és Dolj megyében van, itt a munkanélküliségi hányados meghaladja a 10 százalékot.

A székelyföldi megyékben az országos átlagnál valamivel több állástalant tartanak nyilván, Maros megyében 4,02 százalékos, Kovászna megyében 4,19 százalékos, míg Hargita megyében 4,83 százalékos a munkanélküliségi ráta.