Újabb visszaélési vádak a korrupcióellenes ügyészség ellen

Balogh Levente 2018. február 19., 16:48

Ismét olyan hangfelvétellel állt elő Vlad Cosma volt PSD-s képviselő, amelyeken állítólag az hallható, ahogy a DNA ügyészei megpróbálják őt rávenni arra, hogy hamis tanúvallomást tegyen.

Vlad Cosma Fotó: Liviu Șova/Agerpres

Újabb, visszaélésekről szóló vádakat fogalmazott meg az Országos Korrupcióellenes Ügyosztállyal (DNA) szemben a korrupcióval gyanúsított Vlad Cosma. A volt szociáldemokrata (PSD) képviselő vasárnap este az Antena 3 hírcsatornán egy olyan, saját maga által készített hangfelvételt mutatott be, amelyen állítása szerint a DNA ploieşti-i ügyészei megpróbálják rávenni, hogy hamis tanúvallomást tegyen egy ügyben.

A felvételen három ügyész, Mircea Negulescu, Lucian Onea és Giluela Deaconu hallható, közülük Deaconu az, aki arról „képezi ki” Cosmát, milyen tanúvallomást tegyen egy későbbi tárgyaláson egy DNA által vizsgált ügyben, amelyben Ploieşti volt polgármestere, Andrei Volosevici ellen emeltek vádat.

A felvétel tanúsága szerint az ügyész arról tájékoztatja, milyen kérdéseket tesznek majd fel neki, és mit kell válaszolnia.

Cosma szerint egy másik korrupcióval vádolt volt PSD-s képviselő és médiamogul, Sebastian Ghiţă ügyében is arra próbálta kényszeríteni a DNA, hogy hamis vallomást tegyen. Állítása szerint annak érdekében, hogy az ügyészek forgatókönyvének megfelelő vallomást tegyen, kirendeltek mellé a ploieşti-i DNA-nál szolgálatot teljesítő rendőrnőt, hogy felügyelje, amíg videón keresztül vallomást tesz a legfelsőbb bíróság egyik bírája előtt.

Mint elmondta, mivel nem kívánt vallomást tenni az ügyben, kirendelték mellé a Florea Gabriela nevű rendőrnőt, aki előbb még egyszer felolvasta neki a vallomás szövegét, majd a képernyő mögé húzódott, hogy a bíró ne láthassa. Ezt követően a tárgyaláson is megpróbálták befolyásolni, ahol azonban nem volt hajlandó azt vallani, amit állítása szerint rá akartak kényszeríteni. Florea ekkor telefonon panaszkodott Lucian Oneának, a ploieşti-i DNA főügyészének.

Florea egyébként egyike azon két, a DNA-hoz delegált rendőrnek, akiknek Carmen Dan belügyminiszter kezdeményezte a vissszahívását Cosma korábbi panaszai miatt.

Cosma egyébként elmondta, hogy 2015-től kezdődően készített hangfelvételeket a DNA ügyészeivel folytatott beszélgetéseiről, mivel úgy értékelte, hogy azok törvénytelenül járnak el.

A kormányoldal DNA-ellenes hadjáratához közben az ellenzék egyik markáns alakja is csatlakozott: Traian Băsescu volt államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke ugyancsak vasárnap este a B1 televízióban azt állította, hogy veje, Radu Pricop ügyében, akit zsarolásban való bűnrészességgel és hamis tanúzásra való felbujtással gyanúsítanak, az ügyészek olyan kihallgatási jegyzőkönyveket mutattak be, amelyek tartalma nem egyezett meg a hangfelvételekével. Ezért alapfokon föl is mentették.

Mindeközben vasárnap este szombathoz hasonlóan ismét néhány tucatnyian tüntettek a DNA bukaresti székháza előtt, Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész távozását követelve. A tüntetők egy része narancsokkal demonstrált, arra utalva, hogy a visszaéléssel gyanúsított ügyészek egyikének, Mircea Negulescunak Narancs (Portocală) a beceneve. A helyszínen megjelent a DNA-t feltétel nélkül támogató #Rezist nevű mozgalom néhány tagja is, akik szóváltásba keveredtek a tüntetőkkel.

Cosma először múlt vasárnap állt elő az ügyészekkel folytatott beszélgetések hangfelvételeivel, amelyek szerinte azt bizonyítják, hogy a DNA alkalmazottai az ő segítségével akartak egy megvádolt politikus-médiamágnás ellen terhelő bizonyítékokat „gyártani”. 

Cosma fel is jelentette a DNA négy ploieşti-i ügyészét, Lucian Onea helyi főügyészt, Giluela Diaconut, Alfred Savut és Mircea Negulescut az igazságügy érdekeinek sérelmére elkövetett cselekményekkel, jogtalan nyomozás, elnyomás, hivatali visszaélés és bűnszervezet létrehozása miatt. Az első felvétel kapcsán is azt állította, Negulescu és Onea megpróbáltak koholt vádak alapján ügyeket fabrikálni politikusok és üzletemberek, köztük Sebastian Ghiţă ellen.

A DNA válaszközleményében azt állította, a befolyással üzérkedéssel megvádolt Cosma manipulált hangfelvételekkel próbálja eltorzítani a valóságot, és az ügyészeket korábban meg is zsarolták a felvételek nyilvánosságra hozatalával. Az ügyészség szerint a cél az ügyekben eljáró ügyészek és rendőrök lejáratása.

A legfőbb ügyészség kedd délelőttre beidézte Cosmát a feljelentés ügyében.

A kormányzó PSD több vezető politikusa a botrány nyomán Kövesi DNA-főügyész lemondását követelte. Cosmát és édesapját, Mircea Cosmát, a Prahova megyei önkormányzat volt elnökét azzal vádolja a DNA, hogy 4,4 millió lejt követeltek három Prahova megyei üzletembertől a megyei önkormányzattal megkötött szerződésekért cserében. Mircea Cosmát alapfokon nyolc, Vlad Cosmát öt év szabadságvesztésre ítélték.

Dăncilă: Toader tegye a dolgát

Tudorel Toader igazságügy-miniszter feladata az, hogy nyilvánosságra hozza a vizsgálat eredményeit, amely arról szól, milyen helyzet alakult ki a DNA-ról szóló leleplezések nyilvánosságra kerülését követően – szögezte le hétfőn Viorica Dăncilă miniszterelnök. „Hagynunk kell, hogy az igazságszolgáltatás tegye a dolgát” – tette hozzá a kormányfő. „Ismertetnie kell a vizsgálat eredményét, és azt kell tennie, amit egy igazságügy-miniszternek meg kell tennie” – jelentette ki Dăncilă. Mint megírtuk, Toader közölte: ezen a héten, csütörtökön, a parlamentben ismerteti a DNA tevékenységéről szóló jelentést.
Felfüggesztették tisztségéből Iorgát

Felfüggesztették tisztségéből Mihaiela Moraru Iorga ügyészt, miután az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) – ahol korábban tevékenykedett – vádat emelt ellene bűnpártolás és közokirat-hamisítás miatt. A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ügyészi részlege hétfőn tudomásul vette a korrupcióellenes ügyész tisztségből való felfüggesztéséről szóló döntést. Mihaiela Moraru Iorga ellen február 8-án emelt vádat a DNA. A vádhatóság szerint Moraru 2015 és 2017 között egy, akkor a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) ploieşti-i ügyosztálya által indított eljárásban érintett, nemzetközi körözés alatt álló gyanúsított kérésére tetteivel akadályozta az ügyben folytatott nyomozást és a gyanúsított felelősségre vonását. Mint megírtuk, Iorga szerint Laura Kövesi arra próbálta rávenni, hogy a lehető leghamarabb álljanak a nyilvánosság elé egy olyan dossziéval, amely egy olyan volt miniszter elleni nyomozásról szólt, aki kapcsán fölmerült, hogy esélyes a miniszterelnöki tisztségre.