Tiltakozást szerveznek a munkaügyi minisztérium elé a tanügyben dolgozók

Kőrössy Andrea 2018. február 19., 16:27

Elegük van a párbeszéd hiányából a tanügyi szakszervezeteknek, amelyek szerdán és csütörtökön tüntetést szerveznek Bukarestben. A miniszterelnök azt üzente: ő párbeszédpárti, és utánanéz a problémáknak.

Képünk illusztráció Fotó: Pál Árpád

Tüntetésre készülnek az oktatási rendszer alkalmazottai: a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) szerdán és csütörtökön a munkaügyi minisztérium bukaresti székháza előtt fog tiltakozni a több ezer alkalmazottat hátrányosan érintő adóügyi intézkedések, valamint az egységes bérezési törvény miatt. A News.ro hírügynökség tájékoztatása szerint szerdán 13 és 15, csütörtökön pedig 10 és 14 óra között vonulnak utcára a pedagógusok.

Az FSLI közölte: a kifogásaikat és követeléseiket tartalmazó levelet elküldték a munkaügyi, a pénzügyi és a tanügyi minisztériumnak, valamint a kormánynak is. Ebben hangsúlyozták:

az oktatási rendszerben egyre nagyobb az elégedetlenség, a párbeszéd hiánya pedig az egész országra kiterjedő megmozdulásokhoz vezethet.

A szakszervezet egyrészt azt kéri, hogy módosítsák a 2018/3-as számú sürgősségi kormányrendeletet, amely az év elejétől bevezetett adóügyi újítások egy részét tartalmazza, illetve amelynek nyomán állításuk szerint több ezer, betegszabadságon levő alkalmazott esett el jelentős összegektől.

Továbbá szeretnék újratárgyalni a 2017/153-as számú egységes közalkalmazotti bértörvényt, amely szerintük távolról sem egyenlíti ki a bérkülönbségeket, sőt olyan abszurd helyzeteket eredményezett, hogy egyes iskolákban a szakirányú végzettséggel nem rendelkező alkalmazott többet keres, mint a véglegesítő vizsgával, vagy akár 1-es, illetve 2-es fokozattal rendelkező kollegája.

Azt is kifogásolják, hogy a január elsejétől biztosított fizetésemelés gyakorlatilag az infláció okozta drágulás kiegészítésére sem elég. Az FSLI ugyanakkor a nyugdíjtörvénykönyv módosítását is kéri, ugyanis azt szeretnék, hogy a pedagógusok a megadott korhoz képest három évvel korábban nyugdíjba vonulhassanak, szerintük ezt a pszichikailag igencsak megterhelő munka indokolja.

Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki hétfőn a községeket tömörítő egyesület gyűlésén vett részt, az esemény után a tüntetésekkel kapcsolatban azt nyilatkozta:

meg kell néznünk, hogy mit követelnek, és ezek közül mi reális”.

„Én párbeszédpárti vagyok, utána fogok nézni a problémáknak” – fogalmazott a kormányfő. Dăncilă arról is beszélt, hogy ő nem lát semmi problémát az egységes bérezési törvénnyel kapcsolatban, amely szerinte teljesítette a vállalásokat – példaként azt hozta fel, hogy a jogszabály nyomán az egyenlő munkáért immár egyforma fizetés jár az ugyanabban a munkakörben dolgozó alkalmazottaknak.

{K1}