Rekordnyereséggel zárta a tavalyi évet a romániai bankszektor

MTI 2018. február 19., 14:52

Minden idők legnagyobb nyereségét könyvelte el tavaly a román bankszektor, amely elérte az 1,15 milliárd eurót, meghaladva a tíz éve feljegyzett 1,1 milliárd eurós korábbi csúcsot.

Fotó: Pixabay.com

A romániai bankok nyeresége 31 százalékkal nőtt tavaly 2016-hoz képest. Romániában a bankszektor profitrátája továbbra is a legmagasabbak közé tartozik Európában, tavaly elérte a 12,68 százalékot. Ez azonban Romániában nem számít történelmi csúcsnak, mert elmarad a 2008-ban feljegyzett 17,04 százalékos éves átlagos reálhozamtól. A nettó aktívák az előző évihez képest tavaly 8,6 százalékkal, 91,6 milliárd euróra emelkedtek.

A Digi 24 szerint ez már a harmadik egymást követő év, amelyet a román bakszektor nyereséggel zár a korábbi évek komoly, 1,78 milliárd euróra rugó veszteségei után.

A rosszul teljesítő hitelek korábbi, 22 százalékot megközelítő arányát sikerült leszorítani, tavaly ezek aránya 6,4 százalék volt. Romániában jegybanki adatok szerint 2017 decemberében 658 ezer a törlesztéssel jelentősen késő hiteles volt, adósságuk összértéke pedig 1,58 milliárd eurót tett ki.

Az új hitelek 60 százalékát – mintegy négymilliárd eurót – tavaly fogyasztási célokra vették fel Romániában, ami 5,6 százalékos növekedés 2016-hoz képest. Az ingatlanhitelek még gyorsabban, 9 százalékkal emelkedtek és 2,7 milliárd eurót tettek ki. A hitelek és betétek aránya tavaly 74,7 százalékra csökkent az előző évi 79 százalékról, mivel a megtakarítások gyorsabban emelkedtek a hitelállománynál.  Romániában tavaly 35 hitelintézet működött, közülük 7 külföldi bankok leányintézményeként.

A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetői tavaly több ízben bírálták azokat a bankokat, amelyek szerintük külföldre menekítik nyereségüket és nem ott adóznak utána, ahol azt megtermelik.

Mihai Tudose volt kormányfő tavaly nyáron azt mondta: az országban működő kereskedelmi bankok fele már csaknem egy évtizede nem nyereséges, holott nehezen tudja elhinni róluk, hogy jótékonykodni jöttek Romániába. Arra figyelmeztette őket: „vége a romantikának”, két meg nem nevezett bank ellen pedig adóhatósági vizsgálatot rendelt el.