Egyesülnének Kolozsvárral a szászfenesiek

Bálint Eszter 2018. február 18., 14:29

A Kolozsvárral való egyesülésben látja a 35 ezres község gondjainak megoldását a Szászfenesen Élek Egyesület.

Fotó: Facebook

Megfelelőbb infrastruktúrát és a Kolozsvárral való egyesülést kérik az ország legnagyobb községének lakosai a „szászfenesi kiáltványban”. A pénteken bemutatott dokumentumot a Szászfenesen Élek Egyesület (ATIF) dolgozta ki, miután konzultáltak a fenesiekkel. Daniel Meze, az egyesület egyik tagja elmondta, a kiáltvány egy civil kezdeményezés eredménye, amelynek során feltérképezték, hogy milyen nehézségekkel kell a közösségnek megküzdenie.

„Felhívással fordulunk minden illetékes intézményhez – polgármester, helyi közgyűlés -, vegyék figyelembe ezt, és rendezzenek minél több problémát, amit a szászfenesiek több mint 200 üzenetben fogalmaztak meg.  Felhívással fordulunk a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei vezetőihez, hogy találjanak megoldást arra, hogy Szászfenes és Kolozsvár liberális polgármesterei együttműködjenek, a két település pedig egyesüljön.

Ma két külön település helyi büszkeségekkel: nem tudnak fejlődni, egyetlen közigazgatási egységre lenne szükség”

– fogalmazott Meze a kiáltványt ismertető pénteki sajtótájékoztatón.

Hozzátette: elképzeléseik szerint az egyesülést követően az elkövetkező tíz évben fokozatosan nőhetnének a fenesiek által fizetett helyi adók és illetékek, hogy utolérjék a kolozsvári szintet. „Közép- és hosszú távon a fenesiek nyernének, és másként fejlődne a környék. Kolozsvár polgármesteri hivatalának szakértői vannak az európai uniós források lehívása terén, a szászfenesi önkormányzatnak nincsenek, így pedig sok probléma megoldódna” – mutatott rá Meze.

Az egyesület képviselői azt is kérik Szászfenes önkormányzatától, hogy bírságolják meg az elhanyagolt, gazos, faltörmelékes területek tulajdonosait, készítsék el a Szászfenest délen elkerülő körgyűrűt, amelyhez még nem történtek meg a kisajátítások, alakítsanak ki játszótereket, járdákat, hiszen egyes helyeken alig 20 centiméter áll a gyalogosok rendelkezésére, illetve építsenek bölcsődéket.

Szászfenes közvetlenül Kolozsvár mellett fekszik, amit az ingatlanberuházók ki is használtak: sok kolozsvári a kedvezőbb árak miatt ott vásárolt magának lakást, így mára már a község lakosainak száma meghaladja a 35 ezret.