Vucic szerint Szerbiának nem kell az EU, ha el kell ismernie Koszovót

Krónika 2018. február 17., 23:17

Aleksandar Vucic szerb államfő szerint hazája lakói nagy valószínűséggel nem fogják elismerni Koszovó teljes körű függetlenségét az európai uniós tagságért cserébe. Berlin szerint Belgrádnak el kell ismernie Koszovót, hogy csatlakozhasson az EU-hoz.

Aleksandar Vucic szerb államfő

A politikus Koszovó függetlensége kikiáltásának 10. évfordulója alkalmából a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a belgrádi vezetés olyan formulát keres, amelyet népszavazásra bocsáthatna. Elképzelhető egy olyan alku, melynek értelmében Belgrád nem ismerné el Koszovót szuverén államként, de elfogadná, hogy Pristina csatlakozzon az ENSZ-hez, amit Szerbia szövetségese, a vétójoggal rendelkező Oroszország mindeddig megakadályozott.

Bármilyen döntés szülessen, azt a szerb szavazópolgároknak kell majd jóváhagyniuk, akik közül sokan Koszovót tartják ortodox vallásuk bölcsőjének – hangsúlyozta Vucic.

Mint az államfő elmondta, a népnek kell döntenie, de egyáltalán nem biztos abban, hogy többséget lehet szerezni Koszovó elismeréséhez. Vucic szerint „Koszovó nem a miénk, ahogy tanultuk, de nem is az övék, ahogy azt láttatni szeretnék”. Kiemelte, hogy a kérdés kizárólag kompromisszumos módon, Pristina és Belgrád párbeszéde révén rendezhető. „Ha nem lesz kompromiszszum, befagyott konfliktust kapunk évtizedekre. Nem kellene ezt gyermekeinkre hagynunk” – idézte a szerb elnököt a Magyar Nemzet napilap.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter a napokban Pristinában kijelentette: Szerbiának el kell ismernie Koszovó függetlenségét annak érdekében, hogy csatlakozhasson az Európai Unióhoz. A Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján Sigmar Gabriel szerdán leszögezte: amennyiben Szerbia előrelépést szeretne elérni az európai integráció terén, folytatnia kell a gazdasági reformokat, valamint erősítenie kell a jogállamiságot, de mindezek mellett Koszovó függetlenségét is el kell ismernie. „Ez központi kérdés” – szögezte le a német diplomácia vezetője.

Koszovó 2008. február 17-én kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. A világ 116 országa elismerte a kis balkáni állam önállóságát, ám Szerbia mellett Oroszország és Kína, valamint öt uniós tagállam – Románia, Szlovákia, Spanyolország, Görögország és Ciprus – szerint sem független államról van szó.