Orbán Viktor után Németh Zsolt is aláírta a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést

Krónika 2018. február 17., 12:38

Aláírta a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezést (Minority SafePack) a határon túli magyarok jogaiért szombaton Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Budapesten, a Kárpát-medencei középiskolások vezetőképzője keretében.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Fotó: Biró István

Az eseményen a kezdeményezést Németh Zsolt össznemzeti ügynek nevezte és kiemelte: a kezdeményezés olyan jogok megszerzését tűzi ki célul, amelyek elvezethetnek egy európai kisebbségvédelmi rendszer kialakításához.

Az elnök elmondta, hogy április 3-áig egymillió aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy elindulhasson a folyamat az Európai Unió szerveinek bevonásával a kisebbségvédelmi rendszer megvalósítására.

Nemrég Orbán Viktor miniszterelnök is támogatta kézjegyével a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést, az aláírását támogató videót pedig közzétette Facebook-oldalán. A kormányfő arra kért mindenki, hogy írja alá, ezzel ugyanis megvédhetjük a határon túl élő magyarok érdekeit. „Ez egy fontos dolog. Arra kérem Önöket, hogy álljunk ki közösen a határon túli magyarok jogai mellett, és írjuk alá a kisebbségvédelmi kezdeményezést, amellyel megvédhetjük a határon túli magyarok jogait” – mondta Orbán Viktor.

A kezdeményezés azért jött létre, hogy az EU javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és erősítse az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségét. A kezdeményezők arra kérik az EU-t, hogy fogadjon el jogi aktusokat ezen célok érdekében. Ezeknek a a jogi aktusoknak a regionális és kisebbségi nyelvek, az oktatás és a kultúra, a regionális politika, a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, illetve a regionális (állami) támogatás terén kellene magukba foglalniuk szakpolitikai intézkedéseket.