Kiürülhetnek a kórházak sürgősségi osztályai az aggasztó szakemberhiány miatt

Kőrössy Andrea 2018. február 18., 12:15

Több száz szakorvosra lenne szükség az ország sürgősségi osztályain, a fiatal szakemberek azonban inkább külföldre mennek, ahol ugyanezért a – rendkívül megterhelő – munkáért több ezer eurós fizetést kapnak.

Fotó: Gecse Noémi

Országszerte nagy bajban vannak az állami kórházak sürgősségi osztályai, amelyek egyre nagyobb arányú szakemberhiánnyal küzdenek, és hiába szerveznek évente versenyvizsgát a szabad állásokra, a külföldi ajánlatokkal nem tudják felvenni a versenyt.

A Mediafax hírügynökség összeállítása szerint

országos szinten több száz sürgősségi szakemberre lenne szükség, a probléma mielőbbi orvoslása nélkül pedig a részlegeken még tovább fog nőni a várakozási idő, illetve nem lesz, aki biztosítsa az ügyeletet.

A kolozsvári sürgősségi egységnél tíz orvost alkalmaznának, de a posztokat nem tudják meghirdetni, mivel nem tudni, mekkora fizetést ajánlhatnak a leendő munkatársaknak.

Költségvetési problémák

Adela Golea osztályvezető főorvos a Mediafaxnak azt nyilatkozta: náluk egyelőre nem alakult ki krízishelyzet, a kiutalt 36,5 állásból 27 van betöltve, azaz 80 százalékon állnak. „Nálunk inkább költségvetési problémák állnak fenn, mert egyelőre nem ismerjük a megyei egészségbiztosítási pénztárral aláírandó szerződés értékét, illetve nem tudjuk, hogy mekkora fizetésekkel számolhatunk” – magyarázta Adela Golea. A főorvos azt is elmondta: a szakemberhiány miatt nem valószínű, hogy mind a tíz állásra jelentkezni fog valaki, de legalább három új munkatárssal számolnak.

Ennél jóval rosszabb a helyzet a csíkszeredai megyei kórház sürgősségi osztályán, ahol alig négy orvos dolgozik, miközben a hatályos törvények 21 szakember alkalmazását tennék lehetővé.

Az elmúlt két-három évben azonban senki nem jelentkezett a meghirdetett helyekre – nyilatkozta Demeter Ferenc. A leköszönő menedzser – akinek mandátuma március elején jár le – úgy látja: legalább két-három új munkatársra lenne szükség ahhoz, hogy a részleg hatékonyan működjön.

„A mostani körülmények között akadozva megy a munka, főként szabadságolások idején ütközünk nehézségekbe még úgy is, hogy időnként besegítenek a más osztályokon, a magánszférában, illetve a mentőszolgálatnál dolgozó kollegák” – magyarázta Demeter. Hozzátette: a sürgősségen dolgozó négy szakember mellett további három rezidensük van a marosvásárhelyi orvosi egyetemen, ők gyermekek sürgősségi ellátására szakosodnak. Azzal kapcsolatban, hogy miért nem jelentkeznek a szakemberek a meghirdetett állásokra, a menedzser úgy vélte:

leginkább a rendszer hiányosságai és a megterhelő munka ijeszti el őket.

Kifejtette: rengeteg olyan páciens érkezik a sürgősségi osztályra, akik ellátása a háziorvos hatáskörébe tartozna, így a kórházi alkalmazottak túlterheltek, ügyelet idején maximálisan teljesítenek.

Külföldre mennek a szakorvosok

A Beszterce-Naszód megyei kórházban ugyan 14 orvos dolgozik a sürgősségi osztályon, de közülük csak heten sürgősségi szakorvosok, a többiek fogorvosi, gyermekgyógyászati és általános gyógyászati végzettséggel rendelkeznek. Mihaela Mastan szóvivő a Mediafaxnak elmondta: a részlegen tizenhét állás van jóváhagyva, de ez is túl kevés lenne, így szeretnék elérni a meghirdethető helyek legalább megkétszerezését.

A szóvivő rámutatott: a 17 jóváhagyott állást úgy engedélyezték, hogy évi 20 ezer sürgősségi esettel számoltak, de nekik évente ennek dupláját, mintegy 42 ezer pácienst kell ellátniuk.

A nagyszebeni sürgősségen a rendelkezésre álló 25 posztból 16 van elfoglalva, és egy évtizede senki nem jelentkezett a versenyvizsgára. „Egyszerűen nincsenek sürgősségi szakorvosok. Mindenki külföldre megy, ahol ilyen beosztásban havi 5000 euróról indulnak a bérek. A fiatalok itthon szakosodnak, de sajnos nagyon kevesen maradnak” – panaszolta Constantin Roşca.

Az osztályvezető főorvos arra is kitért: 20 éve dolgozik Nagyszebenben, és úgy látja, hogy ők még jól állnak, a közép-erdélyi régióban Maros megye mellett Szeben megye tudja lefedni többé-kevésbé hatékonyan az összes ügyeletet. „Máshol, Brassó vagy Fehér megyében óriási gondok vannak” – magyarázta. Cornel Benchea, a megyei kórház menedzsere eközben arról számolt be: az asszisztensek és ápolók körében éppen ellentétes a tendencia, a magas pótlékok miatt sokan jelentkeznek az állásokra.