Orbán Viktor szerint rajtunk múlik, fenn tudjuk-e tartani a kultúránkat

MTI 2018. február 16., 19:23

A következő években Európában, de talán azon kívül is az identitás kérdése kerül a politikai viták középpontjába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kereszténydemokrata irányultságú centrumpártokat tömörítő CDI budapesti konferenciáján, pénteken.

Ján Figel, az Európai Unió vallásszabadságért felelős különmegbízottja és Orbán Viktor miniszterelnök, a CDI alelnöke Fotó: MTI

A kormányfő a politika és vallás közti párbeszédről tartott fórumon kiemelte: ez az Európai Unióban különösen látványos, mert a migrációs válság felnagyítja ezeket a kérdéseket. Ebben a tekintetben háromfajta viszonyulás figyelhető meg: vannak a közömbösek, akik még nem vették észre, hogy az identitásról szól a következő 10-15 év, vagy nem érdekli őket; vannak az ideologikus irányzatok, amelyek ellenségesek a vallásokkal és nemzeti törekvésekkel, mert úgy vélik, az identitás kérdése konfliktusokat gerjeszt.

Továbbá van a pragmatikus irányzat, amely az identitásokat adottságnak tekinti és nem akarja megváltoztatni azokat. A CDI ez utóbbi irányzathoz tartozik, és úgy véli, a nemzeti akaratnyilvánítást a jövőben sem lehet figyelmen kívül hagyni” – fűzte hozzá. 

A miniszterelnök szerint ahhoz, hogy a keresztény kultúránkat megőrizzük, nemcsak fizikai, hanem lelki védvonalakat is ki kell építeni.

Orbán Viktor kijelentette: erősíteni kell az emberekben a hitet, hogy „nem vagyunk kiszolgáltatottak, és rajtunk múlik, fenn tudjuk-e tartani a kultúránkat”. „Ez döntés, akarat kérdése” – vélekedett. A kormányfő hangsúlyozta: meg kell fékezni a migrációt biztató erőket, vállalni kell a vitát, ki kell állni az érdekünk mellett, és le kell szerelni azokat az erőket, amelyek „arról akarnak meggyőzni minket, hogy nincs esélyünk".

A kereszténydemokrata irányultságú centrumpártokat tömörítő CDI budapesti konferenciáján az internacionálé teljes jogú tagjává választották az RMDSZ-t. A szövetség MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta, hogy eddigi megfigyelői státuszukat megváltoztatták és az RMDSZ teljes jogú tag lehet. Kelemen Hunor szövetségi elnök reagálásában azt írta, a tagfelvételt tavaly kezdeményezte a szövetség, amely fontosnak tartja a magyar közösség hangját a nemzetközi fórumokon is hallatni, a maga eszközeivel a globális közpolitikák alakításához hozzájárulni. Hozzátette: az elmúlt kétezer évet nem szabad feladni, keresztény örökségét ezután is bátran kellene vállalnia a kontinensnek.