Utcára kerülhet a Maros megyei tanfelügyelőség

Krónika 2018. február 16., 17:55

A Maros megyei tanfelügyelőség kilakoltatási felszólítást kapott: öt napon belül ki kell költözniük az intézmény székhelyéről, amely jelenleg a Maros Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság tulajdonát képezi – jelentette be Ioan Macarie főtanfelügyelő.

Fotó: Haáz Vince

Macarie szerint azért kellene költözniük, mert nem fizetnek bért, noha az oktatási minisztérium költségvetése erre nem irányzott elő külön összeget.

Rendkívül hálátlan és megalázó ez a helyzet intézményünk számára, amelynek nincs más helyisége, ahova átköltözhetne és, ennek most nincs is itt az ideje, ugyanis megbénulna az intézmény tevékenysége”

– nyilatkozta Macarie, aki hozzátette, jelenleg érettségi vizsgák, tantárgyversenyek és egyéb tevékenységek zajlanak, nincs lehetőség költözésre. A főtanfelügyelő elmondta, az épület 2001-ig a tanfelügyelőségé volt, ekkor azonban át kellett adnia az iskolai táboroztatással és turizmussal megbízott ügynökség helyi szervezetének, amelyet később átvett a megyei ifjúsági és sportigazgatóság, most pedig bért követelnek az épület használatáért. Macarie szerint irodánként 200 lejt és az üzemköltségek 1 százalékát kellene fizetniük, azonban erre nincs keretük, a minisztérium pedig még nem utalta át a bérleti díjakra igényelt összegeket.

A tanfelügyelőség „megértést és tiszteletet” kért az igazgatóság részéről, hogy elkerüljék a kilakoltatást,

ugyanakkor megígérte, az eddigi feltételeknek megfelelően kifizetnék az üzemköltségeket, amikor pedig a minisztérium belefoglalja költségvetésébe a bérköltségeket, akkor ismét tárgyalnak a megállapodás kitételeiről.

A megyei ifjúsági és sportigazgatóság írásban közölte, hogy felszólítást küldtek, ugyanis a tanfelügyelőség 2017 decemberétől elutasította az üzemköltségek kifizetését, az igazgatóságnak pedig a kibérelt épületek bevételeiből és állami segélyből kell fenntartania magát. Az igazgatóság szerint a tanfelügyelőség többszöri felszólítás ellenére sem fizet 39 iroda és egy konferenciaterem után bérköltségeket.