Nagy tervei vannak idén a váradi önkormányzatnak

Bálint Eszter 2018. február 16., 13:21

Összesen mintegy 50-60 kisebb-nagyobb beruházást tartalmaz Nagyvárad 2018-as költségvetése, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a város képviselő-testülete. 

Generációk találkozása. Az önkormányzat kivonná a forgalomból a legrégebbi villamosokat Fotó: Oradeamagazin.ro/Andrew Marcu

Vannak ezek között több millió eurós tervek és kisebbek is – mondta el a főbb projekteket ismertető sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan polgármester. Mint részletezte, a centenáriumról elnevezendő Körös-hídnál már javában zajlanak a munkálatok, a Rulikowski (Universității) úti Pece-hídnál pedig várhatóan még a tavasszal megtörténik az első kapavágás.

Fontos infrastrukturális beruházás a gyorsforgalmi út folytatása is:

a hivatalos bejelentés szerint még a tavasszal el is készül az első szakasz. A nagyobbik részre, ami a Bihari utat köti össze a biharpüspöki Realnál található körforgalommal, már beérkeztek a pályázatok, és várhatóan márciusban hirdetik ki, hogy lefektethetik az aszfaltcsíkot. Legalább két felüljáró épül eközben: egy a körgyűrű felett a temetőnél, egy pedig a Borsi úton, az ipari parknál található körforgalomnál. Folytatódik ugyanakkor a parkolóhelyek kialakítása, a Zöldfa (Vasile Alecsandri) utcai műemlék épületek homlokzatának a felújítása, és elkezdődik a városháza felújítása is.

Bolojan egyébként azt is elmondta, hogy – a város fejlődésében elért érdemeire tekintettel –

a városháza közelében fel kívánja állítani a Nagyvárad virágkorának számító időszakban, a 20. század első két évtizedében polgármesteri tisztséget betöltő Rimler Károly szobrát.

Az európai uniós pénzekből finanszírozott Bémer (Ferdinánd) téri munkálatok is sínen vannak Bolojan elmondása szerint, legkésőbb márciusban kiírják a versenytárgyalást. Eközben még idén elkezdődik a Pece mentén futó új villamosvonal kialakítása, a város önkormányzata pedig máris elfogadta, hogy az idei büdzséből villamosokat is vásárolnak. Bolojan elmondta,

húsz új villamost szeretnének venni, ebből tízre már megvan a finanszírozási szerződés az európai uniós pénzekre, a másik tíz finanszírozás függvénye.

A villamosok árát darabonként 1,6 millió euróra becsülik, az első járművek pedig 15 hónappal a szerződés aláírása után érkeznek majd meg a Körös-parti városba. A legoptimistább forgatókönyv szerint a szerződéskötés a nyáron megtörténik, így az első szerelvények 2019 második felébe futhatnak be. Közben tervbe vették húsz használt villamos megvásárlását is, hogy a legrégebbi szerelvényeket ki tudják végre vonni a forgalomból.

Új híd épül idén a Sebes-Körösön és a Pecén is, folytatódnak a munkálatok a gyorsforgalmi úton, felüljárók épülnek, műemlék épületek újulnak meg, legalább harminc villamossal gyarapodik a közlekedési vállalat járműparkja – összesen mintegy 50-60 kisebb-nagyobb beruházást tartalmaz Nagyvárad 2018-as költségvetése, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a város képviselő-testülete.