Bocsánatot kért a miniszterelnök az autistákat sértő nyilatkozata miatt

Krónika 2018. február 16., 11:11

Nyilvánosan bocsánatot kért pénteken Viorica Dăncilă kormányfő az érintettektől amiatt, hogy egy csütörtök esti televíziós műsorban autistáknak nevezte azokat, akik szerinte félretájékoztatják az Európai Uniót.

Fotó: Agerpres

A kormány pénteken közleményt bocsátott ki, amelyben támogatásáról és megértéséről biztosítja a fogyatékkal élőket. „Kötelességünk megértést és emberséget tanúsítani irántuk, tiszteletben tartanunk jogaikat, védelmeznünk méltóságukat” – idézi a kormányfő a közleményét az Agerpres hírügynökség.

Viorica Dăncilă ugyanakkor ígéretet tett az idézett dokumentumban, hogy miniszterelnökként minden törvényes eszközzel igyekezni fog a lehető legrövidebb időn belül megoldani azokat a gondokat, amelyekkel a fogyatékkal élők szembesülnek.

Hivatalból vizsgálatot indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Viorica Dăncilă miniszterelnök autistákkal kapcsolatos televíziós kijelentése ügyében – mondta az Agerpres hírügynökségnek a testület elnöke. Asztalos Csaba szerint a miniszterelnököt beidézték az autistákkal kapcsolatos kijelentése miatt. „Még nem tett senki feljelentést a CNCD-nél, mi hivatalból vizsgálatot indítottunk. (...) Kedden meghallgatjuk a miniszterelnököt, majd utána döntünk” – mondta pénteken Asztalos, aki hozzátette, hogy az Antena 3 műsorvezetőjét, Mihai Gâdeát is beidézték. A testület elnöke szerint figyelembe veszik a döntés során azt is, ha az érintett személy bocsánatot kér kijelentése miatt, ahogyan az Mihai Tudose volt miniszterelnök székely zászlóval kapcsolatos kijelentése esetében is történt.

Mint arról beszámoltunk, a kormányfő csütörtök este pejoratív értelemben használta az autista kifejezést. Viorica Dăncilă az Antena3 hírtelevízió meghívottjaként többek között elítélte azokat a politikusokat és európai parlamenti képviselőket, akik szerinte „bemártják” Romániát külföldön. A miniszterelnök név szerint Monica Macovei volt igazságügy-minisztert, jelenlegi európai parlamenti képviselőt említette, aki az igazságügyi törvények miatt Brüsszelben is élesen bírálta a bukaresti balliberális kormányt. „Hogy elegánsan fogalmazzak: másokkal együtt ő is félretájékoztat, miközben ismeri a valóságot, de nem akarja elfogadni és látni. Azt hiszem, ezek az emberek autisták, nem látják és nem hallják meg mindazt, ami minden jóérzésű ember számára látható” – jelentette ki Viorica Dăncilă.

{K1}

Ana Dragu, az autistákat képviselő, Európa elnevezésű besztercei egyesület elnöke a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében úgy vélekedett, hogy a kormányfő által használt nyelvezet sértő az autizmusban szenvedő romániai betegek számára, ugyanakkor megvetésre és lebecsülésre buzdít.