Magára haragította az autistákat kijelentésével a román kormányfő

Krónika 2018. február 16., 10:02

Feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál az autistákat képviselő egyik romániai egyesület vezetője Viorica Dăncilă miniszterelnök ellen amiatt, hogy autistának nevezett bizonyos politikusokat.

Fotó: Facebook

A romániai autisták nemtetszését a kormányfő csütörtök esti kijelentése váltotta ki, amelyben pejoratív értelemben használta az autista kifejezést. Viorica Dăncilă az Antena3 hírtelevízió meghívottjaként többek között elítélte azokat, akik szerinte „bemártják” Romániát külföldön. A miniszterelnök név szerint Monica Macovei volt igazságügy-minisztert, jelenlegi európai parlamenti képviselőt említette, aki az igazságügyi törvények miatt Brüsszelben is élesen bírálta a bukaresti balliberális kormányt.

Hogy elegánsan fogalmazzak: másokkal együtt ő is félretájékoztat, miközben ismeri a valóságot, de nem akarja elfogadni és látni. Azt hiszem, ezek az emberek autisták, nem látják és nem hallják meg mindazt, ami minden jóérzésű ember számára látható” – jelentette ki Viorica Dăncilă.

Ana Dragu, az autistákat képviselő, Európa elnevezésű besztercei egyesület elnöke a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében úgy vélekedett, hogy a kormányfő által használt nyelvezet sértő az autizmusban szenvedő romániai betegek számára, ugyanakkor megvetésre és lebecsülésre buzdít. Dragu szerint Romániában mintegy kilencezer autista gyermekről tudnak, akiket viszont különböző fokozatú fogyatékosként tartanak nyilván, az állam pedig szerinte nem biztosított olyan pszichológiai és szociális szolgáltatásokat számukra, hogy minél funkcionálisabb felnőttekké váljanak.

„Szégyelld magad, Vasilica asszony, hogy a nyilvánosság előtt sem vagy képes meghaladni egy lakótelepi fodrász nyelvezetét. Egy minimális orvosi kultúráról nem is beszélve!” – fogalmazott Ana Dragu, epés és felháborodott bejegyzését egyúttal az Országos Diszkriminációellenes Tanács figyelmébe ajánlott feljelentésnek szánva. Egyébként orvosi meghatározása szerint az autizmus spektrumzavar (a kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van) egy idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg.