Erdélyi ízvilág a kolozsvári Szalonnafeszten

Bede Laura 2018. február 16., 08:14

Kibővített kínálattal, kézműves termékekkel, valamint néptáncelőadással várják a résztvevőket a Kolozsváron rendezendő, péntektől vasárnapig tartó Szalonnafeszten. Molnár Attila, a rendezvény főszervezője beszélt lapunknak a programról, az újdonságokról.

Fotó: Farkas Antal

Számos tájegységből érkeznek árusok a péntektől vasárnapig tartó Szalonnafesztre, Székelyföldről és Kolozs megyéből neveztek be a legtöbben, de Szeben megyéből, Máramarosból is sokan jönnek – mondta el a Krónika megkeresésére Molnár Attila, a rendezvénysorozat főszervezője. A múlt évhez hasonlóan

idén is a Mărăşti negyedi Expo Transilvania kiállítócsarnoka ad otthont az eseménynek:

az évek során a népszerű fesztivál kinőtte a belvárost, ezért 2016-ban a szervezők megváltoztatták a rendezvény helyszínét. Molnár Attila szerint a kiállítócsarnok jobban illik a szalonnafesztivál stílusához, mint a kávézók teraszai, a kiállítótérnek nagyobb a befogadóképessége, idén 20–25 árusra számítanak.

Mint a főszervező kifejtette, idén is bővítik a kínálatot, nemcsak hentesárut fognak értékesíteni, így az érdeklődők sajtot, lekvárt, sőt Diószegi-féle házikenyeret is vásárolhatnak, illetve kézművesek is részt vesznek majd a fesztiválon. Az elmúlt évhez hasonlóan

három kategóriában lehet benevezni a versenyre: az egyikben füstölt, főtt vagy érlelt sós szalonnával; a másikban kolbásszal vagy füstölt, érlelt sonkával és a harmadikban disznóbelsőségekből készült felvágottakkal.

Sok különleges díjat osztanak ki, és a jótékonykodás is újra szerepet kap a fesztiválon, de a szervezők még nem döntötték el, hogy a tombolajegyek árából befolyó összeget milyen egyesületnek adományozzák.

Molnár Attila arról is beszámolt lapunknak, hogy szombat délután a zsűrizés idejére több programot is terveztek, de a szervezők szeretnének részt venni Kallós Zoltán néprajzkutató temetésén. „Úgy terveztük, hogy a 15 órakor kezdődő zsűrizés ideje alatt a Fölszállott a páva nyertes csapata, a Kalotaszeg Legénytársulat egy háromszor ötperces koreográfiát mutat be.

Ez a produkció nem marad el, mert szerintem Kallós Zoltán sem örülne, ha lemondanánk, viszont az ezt követő mulatságot kegyeletből visszamondjuk.

A társulat fellépése 17–18 óra körül lesz, valamint ezzel párhuzamosan szervezünk egy kötetlen beszélgetést a Kalotaszeg.info kulturális és turisztikai portál indításáról” – magyarázta a főszervező.

A szalonnafesztivált idén Brassóban is megszervezik február 23–25. között. A részletes program három nyelven olvasható az erdélyi kézművesek és termelők számára létrehozott Transsylvanicum.info szakportálon.