Sztrájkkal fenyegetőznek a fizetésükre váró tanárok

Kőrössy Andrea 2018. február 16., 08:51

Több iskolában januárt követően ebben a hónapban is késtek a fizetések, emiatt az oktatási szakszervezetek képviselői a kormánypalota elé vonultak. A minisztert hiába várták, helyette az államtitkárok magyarázták el a késés okát.

Fotó: Kristo Robert

Ismét általános sztrájkkal, sőt az érettségi bojkottjával fenyegetőznek a tanügyi szakszervezetek, mert állításuk szerint az oktatási minisztériumnak az ígéretek ellenére nem sikerült maradéktalanul megoldania erre a hónapra a bérek kifizetése körüli problémákat.

A szaktárca ezzel szemben azt közölte, hogy ők idejében elintéztek minden tennivalót, a fizetések késése pedig az informatikai rendszer frissítésének tudható be, a Krónika ugyanakkor arról értesült, hogy több helyen a beígért határidőre megérkeztek a juttatások.

A szakszervezetek az elmúlt hetekben többször is kilátásba helyezték az általános sztrájk kirobbantását a kormány által végrehajtott, bizonyos bérkategóriába eső alkalmazottak számára előnytelen adóügyi módosítások miatt. Legutóbb viszont az verte ki náluk a biztosítékot, hogy számos megyében nem kapták meg a még Liviu Pop volt oktatási miniszter mandátuma alatt leszögezett 14-ei időpontig a fizetésüket.

Csütörtökön ezért a pedagógusok képviselőinek egy csoportja a szaktárca bukaresti székháza elé vonult, ahol tárgyalásra hívták Valentin Popa jelenlegi tanügyminisztert, eközben többtucatnyi pedagógus csatlakozott a helyszínen kialakult spontán tüntetéshez. Popa azonban nem tartózkodik az országban, ezért a szakszervezeti illetékesek államtitkárokkal tárgyaltak, akiknek többek között azt kívánták elmondani, hogy attól tartanak: a fizetéskésés rendszeressé válik.

A minisztérium állítólag már rég átutalta a keretet

Az oktatási minisztérium szerint azonban ők semmiért nem okolhatók, csütörtöki közleményük alapján ugyanis a bérköltségeket már január 30-án átutalták a megyei tanfelügyelőségeknek, amelyek február elsejétől fértek hozzá a kerethez.

A közoktatásban dolgozó alkalmazottak juttatásának csak egy kis része késett, ez a bérek elosztásáért felelős platform frissítésének tudható be”

– állítja a szaktárca.

A közleményben arra is kitértek, hogy a pedagógusok képviselőivel tartott megbeszélésen az államtitkárok elmagyarázták az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Az alkalmazottak és a kifizetendő bérek listáját egyébként a tanintézetek állítják össze, a dokumentumot pedig elküldik a megyei tanfelügyelőségnek. A minisztérium ez alapján utalja ki a szükséges bérkeretet.

Más úton jut el a fizetés a tanárokhoz

A tanügyi bérek átutalásának módját tavaly módosította a szaktárca, ennek nyomán januártól nem a helyi önkormányzatokon, hanem a tanfelügyelőségeken keresztül utalják a fizetéseket az iskoláknak. Egy másik változás, hogy

ettől az évtől a teljes bérkeretet az oktatási minisztérium költségvetéséből állják.

Ez azzal is jár, hogy míg korábban a pedagógusok minden hónap 5-e és 15-e között kapták meg juttatásukat attól függően, hogy a helyi önkormányzatok melyik napot jelölték ki az átutalásra, januártól a közoktatásban dolgozók egységesen, a hónap 14. napján – ha ez hétvégére esik, a megelőző utolsó munkanapon – kapják kézhez fizetésüket.

Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő korábban elmondta: a módosításra azért volt szükség, mert a tanügyi szakszervezetek többször jelezték, hogy változtatni kellene a fizetések átutalásának módján. Arra hivatkoztak, hogy év elején rendszerint késett az oktatók bére, mivel több önkormányzat késve fogadta el az évi költségvetést. Korábban egyébként csak bizonyos oktatási tevékenységeket álltak kizárólag a tanügyi tárca büdzséjéből, például a diákoknak járó ösztöndíjakat, a tanulók ingázásának, valamint az országos vizsgák megszervezésének költségeit. Januárban a bérkésés sokakat érintett, mivel többen az addigi 5-e helyett csak 15-én kapták meg fizetésüket.

{K1}