Johannis semmi indokot nem lát a korrupcióellenes ügyészség vezetőjének leváltására

Krónika 2018. február 15., 21:05

Egyelőre nem látom indokoltnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltását – jelentette ki Klaus Iohannis államfő csütörtök esti sajtótájékoztatóján.

Fotó: Presidency.ro

A Cotroceni-palotában tartott sajtótájéértekezleten Johannis azt mondta: meglátása szerint a közvéleményt élénken foglalkoztatja a DNA-főügyész leváltása, de ő „pillanatnyilag” nem lát erre okot. „De lehetséges, hogy léteznek olyan okok, amelyekről nekem nincs tudomásom, de az igazságügyi miniszternek van” – fogalmazott az államelnök, aki szerint nagyon meglepő lenne, ha hirtelen komoly és megalapozott okok látnának napvilágot, amelyek indokolttá tennék Kövesi leváltását.

Az elmúlt napokban a nyomozó hatóság körül kialakult botrány kapcsán az államfő úgy vélekedett: néhány „büntetőügyes” személy elkeseredett és siralmas kísérletet tesz arra, hogy hiteltelenítse az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget (DNA).

„Néhány büntetőügyes személy elkeseredett kísérletet tesz arra, hogy megtámadja és hiteltelenítse a DNA-t és annak vezetőségét. Ez a kísérlet siralmas és egyáltalán nem meggyőző" – idézte az elnököt az Agerpres hírügynökség. Szerinte ez a kísérlet „szánalmas és egyáltalán nem meggyőző”. „Önök tudják, hogyan vélekedem a DNA munkájáról, de szívesen elmondom még egyszer: szerintem az ügyészség és annak a vezetősége jó munkát végez, és ez a támadás vagy támadási kísérlet is csak megerősíti, hogy a DNA jó munkát végez” – fogalmazott az államfő. 

Sajtótájékoztatóján Johannis ismertette, hogy a csütörtöki nap folyamán találkozott Viorica Dăncilă kormányfővel, valamint Liviu Dragnea képviselőházi elnökkel, és kifejezte nekik elégedetlenségét a DNA-t érintő botránnyal kapcsolatban. Az elnök kifejtette, az egyeztetésre a Cotroceni-palotában került sor, és még a Dăncilă-kabinet beiktatási ceremóniáján ütemezték be. „Arról beszéltünk, hogy együttműködésre van szükség bizonyos országos érdekeltségű projektek terén. Ezek közül az első és a legfontosabb az Európai Unió Tanácsa elnökségének előkészítése, a második nagy országos program pedig a centenárium. És igen, beszéltünk az igazságügyről is, kifejeztem elégedetlenségemet azzal kapcsolatban, hogy újabb botrány robbant ki az igazságügy, pontosabban a DNA kapcsán” – mondta Johannis.

Az államfő hozzátette, a miniszterelnök azt mondta az egyeztetésen, hogy „szabad kezet ad” Tudorel Toader miniszternek. „És kevéssel ezt követően hallhatták az igazságügyi miniszter álláspontját, aki tájékoztatott, hogy majd tájékoztatni fog” – fogalmazott az elnök. Johannis közölte azt is, hogy a következő napokban beszélni fog Tudorel Toader igazságügy-miniszterrel, és amennyiben szükséges, a beszélgetésen hárman fognak részt venni, meghívja Laura Codruţa Kövesit, a DNA vezetőjét is. 

{K1}