Áll a bál a bihari megyeházán: nem szavazhattak a büdzséről a csütörtöki ülésen

Pap Melinda 2018. február 15., 17:43

Nem fogadhatta el idei költségvetését a Bihar megyei önkormányzat a liberális tanácsosok bojkottja miatt. Hétfőn újabb kísérletet tesznek a büdzsé és több fontos projekt jóváhagyására.

Archív Fotó: Bihon.ro

Tovább tart a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a PSD-ALDE-RMDSZ-koalíció közötti torzsalkodás a Bihar megyei önkormányzatban: csütörtökön februári rendes ülését sem tudta megtartani a döntéshozó testület, miután a liberálisok nem jelentek meg a tanácsteremben. Az Ebihoreanul hírportál beszámolója szerint az ülésen többek között az idei költségvetésről, illetve több fontos projektről szavaztak volna.

A Bihar megyei döntéshozó testületben – mint arról beszámoltunk - azóta „áll a bál", hogy az ellenzéknek és a megyei vezetést adó pártkoalíciónak azonos számú, 17 önkormányzati képviselője van.

A PNL-frakció ugyanis többször megakadályozta a korábban többséget alkotó kormánypártokat, hogy a PSD-s Ana Maria Tiron helyére beiktassák a listán következő jelöltet, Adrian Szatmárit.
A döntéshozó testület következő ülését hétfőn, február 19-én 11 órára hívta össze Pásztor Sándor tanácselnök arra emlékeztetve a jelenlévőket, hogy a törvény szerint a megyei tanácsnak 45 nap áll rendelkezésére, hogy elfogadja a büdzsét, a határidőt attól a dátumtól számítják, hogy az állami költségvetés megjelent a Hivatalos Közlönyben.

A tanácselnök rámutatott, ha erre határidőn belül nem kerül sor, akkor a megyei önkormányzatnak saját forrásból kell majd biztosítania a béreket, ami messze nem elegendő erre.

A csütörtöki tanácsülésen az önkormányzati képviselők asztalára még olyan határozattervezetek kerültek, mint egy technológiai park létrehozása és egy rászoruló gyerekeknek építendő iskolai campus terve.

Ioan Mang, a megyei tanács alelnöke, a PSD Bihar megyei elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a liberálisok sokadik alkalommal bojkottálják a testület munkáját, és távolmaradásuk legfőbb célja, hogy ne lehessen beiktatni a PSD tanácsosjelöltjét. Holott erre bírósági ítélet is kötelezi őket, emlékeztetett Mang arra utalva, hogy

Szatmári mandátumának jogosságát a Bihar megyei törvényszék is megerősítette.

Az alapfokú ítéletet azonban meg lehet fellebbezni a nagyváradi ítélőtáblánál. A PSD politikusa rámutatott, PNL-s tanácsostársai ellen egyenként bűnügyi eljárás indítható hivatali visszaélés vádjával a testület munkájának akadályozása miatt.