Lezárult egy korszak: ötkarikás búcsút vett Tófalvi Éva, a hat olimpián szereplő csíkszeredai sílövő

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. február 15., 16:39

Korszakzárást jelentett a phjongcshangi téli olimpia csütörtöki versenynapja a romániai sportéletben: Tófalvi Éva pályafutása utolsó ötkarikás szereplését jegyezte a sílövők 15 km-es egyéni futamában.

Tófalvi Éva büszke arra, amit a pályafutása során elért Fotó: Facebook/COSR

Lezárult egy korszak a romániai sportéletben, amikor a phjongcshangi téli olimpia csütörtöki versenynapján Tófalvi Éva sportpályafutása során utoljára siklott végig a pályán ötkarikás csúcseseményen.

A csíkszeredai „veterán” sílövő a 15 km-es egyéni indításos próbában több lövőhibát vétve a 84. helyen ért célba, amivel nem volt elégedett, ám összességében nem lehet panasza a dél-koreai búcsúra.

Neki ugyanis ez már a hatodik téli olimpiája volt, amelyre visszavonulásából „visszacsábítva", az utolsó pillanatban sikerült kvalifikálnia, hogy Románia ne maradjon női biatlonos nélkül az idei tornán.

„Szomorú vagyok, hogy utolsó olimpiai szereplésemkor nem értem el többet, de büszke vagyok arra, amit a pályafutásom során elértem" – idézte Tófalvit a Román Olimpiai és Sportbizottság (COSR) honlapja. Az ország legjobb sílövője elismerte, hogy a csütörtöki rajtkor ellentmondásos érzések lettek úrrá rajta, de a szezonjának itt még nincs vége, három világkupa még hátravan.

Csak utána mondok megálljt. Félve gondolok arra, hogy mi lesz utána, mihez kezdek a sportkarrierem lezárása után, de minden energiámat új prioritások felé összpontosítom majd. Lesz időm magamra, a családomra és arra, hogy megsétáltassam a kutyámat. De továbbra is sílécen”

– fogalmazott.

Fotó: Facebook/COSR

A számot egyébként hatalmas meglepetésre egy 22 éves svéd biatlonos nyerte, akinek korábban még nem volt jelentős eredménye a felnőttek között. Hanna Öberg ráadásul úgy lett aranyérmes, hogy egyetlen lövőhibát sem vétett, ami a próba korábbi olimpiai győztesei közül senkinek sem sikerült.

Lőrincz Tímea előretört

Erdélyi érdekeltség csütörtökön még sífutásban volt, ahol a romániai színekben versenyző, gyergyói Lőrincz-Sára Tímea és a Magyarországot képviselő, csíkszeredai Szőcs Emőke is rajthoz állt a 10 km-es szabadstílusú versenyszámban. Előbbi kiváló eredményt elérve, a középmezőnyt jelentő 53. helyen zárt, míg utóbbi a 77. lett. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) beszámolója szerint Szőcs Emőke örült annak, hogy az elmúlt napokhoz képest már nem volt olyan erős a szél és a hideg is enyhült.

„Nehéz verseny volt, de kihoztam magamból, amit tudtam.

A második körben elkezdett zsibbadni a bal lábfejem, lehet túl szoros volt a kötésem. Sajnos, más léccel és vaxszal kellett menni, mint amit eddig teszteltünk, mert a rendkívül hideg időjárás után ma először plusz volt, így olvadt a hó, azaz ennek megfelelően vizes hóra való lécre kellett váltani. Ettől függetlenül versenyezni jobb ilyen időben, mint mínusz 15 fokban" – értékelt a sportoló, aki Szocsiban biatlonban szerepelt.

Hercegi köszöntés

Csütörtökön még Románia szánkócsapata (Raluca Strămăturaru, Valentin Crețu, Cosmin Atodiresei és Ștefan Mușei) tizedik helyét jegyezték fel, hogy aztán hétvégén alpesi síben, gyorskorcsolyában, szkeletonban és bobban legyenek piros-sárga-kék sportolók. Utóbbi sportágban Mihai Țentea és Ciprian Daróczi rajtol majd el párosban, csütörtöki edzésükön pedig Albert monacói herceg is személyesen kívánt nekik sok sikert. A COSR közleménye alapján a korábban szintén bobos olimpikon uralkodó megjegyezte, hogy örült volna, ha barátai, Ilie Năstase és Nadia Comăneci is ott lettek volna, hogy közösen népszerűsítsék az olimpiai értékeket.

A magyarországi sportolók hétvégén újfent rövid pályás gyorskorcsolyában remélnek sikereket, amikor is szombaton a női 1500 méteren és a férfi 1000 méteren képviseltetik magukat Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, illetve Liu Shaolin Sándor révén.  Króbika

A téli olimpia csütörtöki dobogósai

A női sífutás is tartogatott meglepetést a phjongcsangi téli olimpia csütörtöki versenynapján, hiszen a 10 km-es szabadstílusú futamot a norvég Ragnhild Haga nyerte meg. A norvég Marit Björgen holtversenyben lett bronzérmes, de 12. ötkarikás érmével – 6 arany, 4 ezüst és 2 bronz – így is történelmet írt a női mezőnyben, és beérte a másik norvég sífutólegendát, Björn Daehlie-t, aki 8 arany- és 4 ezüstöt szerzett korábban a férfiak között.

A csütörtöki versenynap dobogósai, sífutás, női 10 km szabadstílus: 1. Ragnhild Haga (norvég), 2. Charlotte Kalla (svéd), 3. Marit Björgen (norvég) és Krista Parmakoski (finn). Alpesi sí, férfi lesiklás: 1. Aksel Lund Svindal (norvég), 2. Kjetil Jansrud (norvég), 3. Beat Feuz (svájci). Női óriás-műlesiklás: 1. Mikaela Shiffrin (amerikai), 2. Ragnhild Mowinckel (norvég), 3. Federica Brignone (olasz). Biatlon, női 15 km egyéni: 1. Hanna Oeberg (svéd), 2. Anastasiya Kuzmina (szlovák), 3. Laura Dahlmeier (német). Férfi 20 km egyéni: 1. Johannes Thingnes Boe (norvég), 2. Jakov Fak (szlovén), 3. Dominik Landertinger (osztrák). Műkorcsolya, páros: 1. Aljona Savchenko, Bruno Massot (német), 2. Sui Wenjing, Han Cong (kínai), 3. Meagan Duhamel, Eric Radford (kanadai). Hódeszka, férfi krossz: 1. Pierre Vaultier (francia), 2. Jarryd Hughes (ausztrál), 3. Regino Hernandez (spanyol). Gyorskorcsolya, férfi 10000 méter: 1. Ted-Jan Bloemen (kanadai), 2. Jorrit Bergsma (holland), 3. Nicola Tumolero (olasz). Szánkó, csapatverseny: 1. Németország, 2. Kanada, 3. Ausztria.

Az összesített éremtáblázaton továbbra is Németország vezet 9 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzéremmel. Mögötte Norvégia (6-7-4) és Hollandia (5-5-2) áll „dobogós" helyen.