Magas árak, hiányos infrastruktúra – nincs átfogó stratégia a külföldi turisták csábítására

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2018. február 15., 15:48

Románia a közép-kelet-európai térség egyetlen országa, amelyet már nem népszerűsítenek a nagy német utazásszervező cégek. A bukaresti hatóságok nem fordítanak kellő figyelmet a turisták elcsábítására. Erdélyi szakemberek egyetértenek a felsorolt problémákkal.

Nagy versengés folyik a német turistákért, ám a román kormánynak nincs hivatalos országreklámja Németországban Fotó: Facebook/Ministerul Turismului

Ugyanakkor az elmúlt évek során Bulgáriát és Magyarországot sok-sok oldalon keresztül népszerűsítő katalógusokat kiadó cégek arra is panaszkodtak, hogy a romániai hatóságok nem működnek velük együtt az ország népszerűsítésében, abban, hogy Romániát jó fényben tüntessék fel a németek szemében. A bukaresti turisztikai minisztérium inkább olyan országokból próbál turistákat csábítani, mint India, Szingapúr vagy Málta, ahonnan soha nem jöttek tömegesen a látogatók.

Nem megfelelő a népszerűsítés

Romániába Németországból és Izraelből érkezik a legtöbb turista, ezért is visszás, hogy a román kormány épp ebben a két országban nem népszerűsíti erőteljesen a turisztikai kínálatát – szögezte le megkeresésünkre Herman Rosner. Az Utazási Irodák Országos Szövetsége (ANAT) vezetőtanácsának tagja – aki épp hétfőn érkezett haza egy Tel-Avivban rendezett nemzetközi turisztikai vásárról – elmondta, Románia nagy standdal vett részt az eseményen, ám például a hazai turizmus egyik legnagyobb erősségét, a gyógyturizmust, egyáltalán nem jelenítették meg.

Sízni ma már Dubajban is lehet, ám a hazai természeti kincseket, a mofettákat, a borvizeket csak itt lehet ekkora számban megtalálni, ezért erre kell alapozni”

– szögezte le a szakember.

Valóban magasak az árak

Herman Rosner kitért ugyanakkor arra is, hogy a Dertour utazásszervező valóban kiiktatta a katalógusából Romániát, ám az online felületein továbbra is kínálja az itteni csomagokat. Meglátása szerint ugyanakkor a németek kifogásai valóban helytállóak, nincs megfelelő infra­struktúra, a szállodáink pedig túl drágák. A szakember úgy véli, a magas árakat az generálja, hogy alacsony a romániai szálláshelyek kihasználtsága, emiatt a bevételkiesést áremeléssel kompenzálják a vállalkozók.

Romániában a szálláshelyek átlag kihasználtsága 30 százalék alatt marad, ez nagyon alacsony, évek óta mondjuk, hogy a belföldi turizmus felpörgetésével lehetne nagyobb forgalmat, ezáltal hatékonyságot, és magasabb minőséget generálni”

– részletezte az ANAT vezetőtanácsának tagja.

Több belföldi turista több külföldit hoz

Szerinte a kormány az üdülési csekkek biztosításával járulhat hozzá a belföldi turizmus fellendítéséhez, hiszen, ha nagyobb számban érkeznek a vendégek, akkor a vállalkozók többet tudnak visszafektetni, javítani tudják a szolgáltatásaik minőségét, hozzáértőbb alkalmazottakat foglalkoztathatnak, sőt az árakat is csökkenteni tudják, ezzel pedig külföl­dön is növekszik a vonzerejük. „A több belföldi turista több külföldi vendéget hoz” – jegyezte meg Rosner.

Szakértők szerint Románia a gyógyfürdőkkel, mofettákkal tudna hódítani a külföldi turisták körében Fotó: Gecse Noémi

Lépéshátrányban

Szerinte még rengeteg a tennivaló, hiszen tavaly Romániába összesen 2,5 millió külföldi turista érkezett, míg például Magyarországra látogatók száma meghaladta a 28 milliót.

Európában Németország a legnagyobb turistakibocsátó ország, a piacon nagy versengés folyik a német turistákért, és ilyen körülmények között a román kormánynak nincs hivatalos országreklámja Németországban.

A Turisztikai Világszövetség már tíz éve nyilvánosságra hozta előrejelzését, hogy 2020-ra Kelet- és Közép-Európa lesz az egyik legvonzóbb turisztikai célpont. „Aki felkészül rá, az kamatoztatni tudja ezt az irányzatot. Aki viszont nem, amellett elvonul ez a hullám, és nem tud nyerni belőle” – mondta Herman Rosner.

Ilyen körülmények között a román turisztikai minisztérium évi ötmillió eurót költ országimázsra, holott egyértelmű, hogy a reklám egy jó vállalkozás lelke. Eközben Magyarország, ahol még turisztikai minisztérium sincs, ennek az összegnek a többszörösét fordítja népszerűsítésre. Rosner szerint az ország élén álló döntéshozóknak és végrehajtóknak többet kellene konzultálniuk a szakértőkkel, a turizmusban érdekelt munkáltatókkal, és hatékony párbeszéd után kellene kialakítani a stratégiát az ágazat fellendítésére, kihasználva a lehetőségeket.

Ha nem is látványos, de zajlik népszerűsítés

Nem látja vészesnek a helyzetet László Endre, az ANAT székelyföldi regionális elnöke. A Transilvania Tourist Service utazási iroda ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, nem tapasztalták a német turisták elmaradását, sőt az elmúlt időszakban növekedett a számuk. Csak

Kovászna megyében 11 százalékkal nőtt az idegenforgalom, ez a hazai turisták számának emelkedését mutatja, de arányosan külföldről is többen érkeznek.

Az a tény, hogy a nagy utazásszervező cégek kivették a katalógusból Romániát, még nem jelenti feltétlenül a turisták számának csökkenését, véli a szakértő. Szerinte a kisebb ügynökségek továbbra is kínálják a romániai csomagokat, ugyanakkor a bukaresti turisztikai minisztérium több nemzetközi vásáron népszerűsíti a kínálatot. Januárban már voltak Stuttgartban, az év folyamán a minisztérium még Berlinben és Frankfurtban mutatná be a hazai látnivalókat.

László Endre szerint a német turisták jelentős része magánúton érkezik Romániába, a Booking szállásközvetítő honlap és applikáció segítségével foglalnak maguknak szállást.

A bejáratott útvonalak vonzzák őket, a szász erődtemplomokat és a moldvai kolostorokat látogatják, de nagy vonzerőt jelent Brassó, és a háromszéki nemesi turizmus is kezd teret nyerni. Sokan megszállnak valamelyik háromszéki kastélyszállóban, aztán utat szerveznek nekik onnan a moldvai kolostorokhoz. Az ANAT regionális igazgatója ugyanakkor elismerte, a turisztikai minisztérium nem kezeli mindig szakszerűen az ország népszerűsítését, nem szakmai a hozzáállás. Például a minisztercserével leállt a hivatalos honlap működése.