Gasztroturisztikai térkép készül Sepsiszentgyörgyön

Bíró Blanka , Szász Cs. Emese 2018. február 15., 14:37

Sepsiszentgyörgy gasztroturisztikai térképét készíti el a Kovászna Megyei Tanács által működtetett turizmusfejlesztési egyesület.

Fotó: Veres Nándor

Mint Grüman Róbert, a megyei közgyűlés alelnöke lapunknak elmondta, az elképzelés szerint az egyesület biztosítja a logisztikát, a térkép nyomtatásának költségeit, ám azt a vendéglátósoknak kell megtölteniük tartalommal.

„Az elképzelésünk szerint minden étterem a specialitását vagy a legjobb fogását ajánlhatja ezen a térképen. A Sepsiszentgyörgyre látogató turista ebből megtudhatja, hol találja meg a legjobban elkészített csülköt, a legízletesebb hamburgert, gulyást vagy éppen pacallevest. „Ezt nem mi fogjuk eldönteni, az étterem-tulajdonosoknak kell erről egymás között megegyezniük, ezért kértük a szakmai szervezetük, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetsége (SVESZ) segítségét” – részletezte az elképzelést Grüman Róbert.

Hozzátette, nem az egész éttermet vagy annak teljes étlapját népszerűsítik, hanem egy-egy kiemelt fogást, és az elvárásuk, hogy az bármikor megtalálható legyen a vendéglő kínálatában.

A megyei közgyűlés alelnöke azt mondja, saját tapasztalatából tudja, hogy ha elutazik, akkor minden téren, a gasztronómiában is szereti felfedezni azt a tájegységet, ebben segítenének a Sepsiszentgyörgyre látogatóknak, ezért is szeretnék, ha minél több hagyományos fogás kerülne fel a térképre. A tervek szerint ha a vendéglátósok megegyeznek, akkor egy-két hónapon belül már a turisztikai információs iroda ezzel a térképpel is segíthet a turistáknak.

Grüman úgy véli, a helyi vendéglátósok között működik az egészséges versenyszellem, ám a közös ügyek mentén össze tudnak fogni, erre bizonyíték a sok közösen megszervezett gasztronómiai rendezvény.