Markó Attila: soha egy vasat nem kaptam a kártérítési ügyekben

Krónika 2018. február 15., 10:54

Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkár szerint nem a bíróságon, hanem valahol máshol hozták az ellene szerdán kihirdetett ítéletet. Az egykori RMDSZ-es politikus leszögezte: a kárpótlási ügyekben „soha egy vasat sem kapott”.

Fotó: Kocsis B. János

A volt politikus Facebook-bejegyzés-ben kommentálta csütörtökön, hogy a bukaresti táblabíróság szerdán öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte távollétében a túlértékelt kártérítések ügyében.

Markó Attila nyomatékosította, nem volt tudomása a bizottság egyes tagjainak „disznóságairól”, arról, hogy a testület túlbecsült értéken fogadott el kárpótlási határozatokat.

„Elítéltek tehát egy olyan bűncselekmény miatt, amiről nem is tudhattam, és egy olyan tényállás alapján, amit az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek nyilvánított” – idézte az MTI az RMDSZ volt politikusát. „Milliószor elmondtam már, hogy a kárpótlási ügyekben soha egy vasat sem kaptam. (...) Ahogy azt is csak megismételni tudom, hogy semmilyen törvényi kötelezettségem nem volt ismerni az ingatlan-felértékelés szakmai szabályait, hogy kétségbe tudjam egyáltalán vonni a felértékelők által megállapított összegeket. (...) Sehol a demokratikus világon nem lehet ismeretlenül elkövetni egy szándékos bűncselekményt” – állapítota meg az egykori államtitkár, hozzátéve: már régóta nem hisz a román igazságszolgáltatásban.

Mint arról beszámoltunk, szerdán újabb korrupciós ügyben ítélte el a bukaresti táblabíróság a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagjait, köztük Markó Attilát, akire alapfokon öt év letöltendő börtönbüntetést szabtak ki. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint az ügy 12 vádlottja – köztük a kártérítési bizottság nyolc tagja – csaknem 85 millió eurós kárt okoztak a román államnak azáltal, hogy a piaci értéknél nagyobb kártérítést ítélt meg a kommunizmus idején államosított ingatlanokért. Az ügyben többek között Horia Georgescu, a tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) volt elnöke négy év letöltendő, Theodor-Cătălin Nicolescu volt képviselő, a kártérítési bizottság volt alelnöke 9 év és 4 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott. A megvádolt négy ingatlanbecsüs közül egy letöltendő, kettő felfüggesztett börtönbüntetést kapott, a negyedik szakértőt felmentették. Az ítélet nem jogerős, az érintett felek az indoklás közzététele után fellebbezhetnek.