Elszöktek Ukrajnából a KMKSZ ungvári épületére támadó szélsőségesek

MTI 2018. február 15., 08:18

Az egyik európai uniós tagországban működő oroszbarát radikális szélsőjobboldali szervezet tagjai próbálták felgyújtani a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházát február 4-én – közölte Hennagyij Moszkal kárpátaljai kormányzó.

A megyevezető közölte, a két elkövetőt az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) mobiltelefonjaik és szállodafoglalási adataik alapján azonosította, de már nem tartózkodnak Ukrajna területén. A személyükre vonatkozó adatokat továbbították az adott ország hatóságaihoz, Ukrajnában pedig körözést adtak ki ellenük.

A kormányzó elmondta, a két külföldi a KMKSZ-iroda elleni támadást megelőző napon lépett be Szlovákiából Ukrajnába az Ungvár-Felsőnémeti közúti határátkelőhelyen.

Úgy vélte, a támadás célja a politikai helyzet destabilizálása volt Kárpátalján.

Nem nevezte meg a radikális szélsőjobboldali szervezetet, amelyhez az elkövetők tartoznak, de elmondta róla, hogy a tagjai oroszbarát pánszláv eszméket vallanak, támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját, és részt vettek a kelet-ukrajnai harcokban a szakadárok oldalán. Barta József, a KMKSZ alelnöke újságíróknak nyilatkozva elmondta: szeretnék tudni, kik állnak az akció hátterében.

„Fontos lenne tudnunk, kik azok, akik Kárpátalján, ahol nemzetiségi béke és stabilitás van, nemzetiségek közötti torzsalkodást, elégedetlenséget és gyűlöletet akarnak szítani. Mi ezt nem akarjuk, de csak akkor tudunk az ilyen és hasonló akciók ellen hatékonyan fellépni, ha azok elkövetőit megtalálják és felelősségre vonják” – hangsúlyozta. Február 4-én hajnalban két ismeretlen elkövető Molotov-koktélt dobott a KMKSZ központi irodájára Ungváron. A székházban nem keletkezett komolyabb kár. A támadást és az elkövetőket rögzítették a környéken felszerelt térfigyelő kamerák.