Törvénytelen gyógyszerügyletben is érintett lehet a sikkasztással gyanúsított kolozsvári sztárorvos

Kőrössy Andrea 2018. február 14., 17:16

Bukaresti gyógyszergyártó és -forgalmazó cégeknél tartott házkutatást szerdán az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes főosztálya (DIICOT), az ügyben a sikkasztással gyanúsított kolozsvári urológus, Mihai Lucan is érintett.

Mihai Lucan Fotó: Adevărul

A Mediafax ügyészségi forrásoktól úgy tudja, a vádhatóság megvesztegetés és csúszópénzadás miatt nyomoz. Kedden ugyanakkor

az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) érdekellentétet állapított meg Mihai Lucannal kapcsolatban,

mivel 2012 júniusa és 2016 decembere között szerződés volt érvényben a LukMed magánklinika és a Kolozsvári Urológiai és Vesetranszplantációs Klinika között. Előbbinek Lucan és felesége is részvényese, illetve fiuk az ügyvezetője, az állami intézménynek pedig az urológus főorvosa és vezetőtanácsi tagja is volt.

Mihai Lucan otthonában és irodájában, valamint további kolozsvári helyszíneken tavaly decemberben végzett házkutatást a DIICOT. Az ügyészek 2005 és 2016 vége között elkövetett bűncselekményeket vizsgáltak, és megállapították, hogy az urológus több másik személlyel együtt 5,16 millió lejjel károsította meg a kolozsvári állami klinika költségvetését a magánklinika javára.

Lucant előbb hatósági felügyelet alá helyezték, majd házi őrizetbe került. Ügyében többek között Emil Boc kolozsvári polgármestert is kihallgatták tanúként. Az elöljáró többször is cáfolta, hogy bármilyen módon kedvezett volna az orvosnak vagy klinikájának.

{K1}