Járatbeszüntetések: utánanéznek a vonatok kihasználtságának

Kőrössy Andrea 2018. február 14., 17:09

Nem adott konkrét választ Lucian Şova közlekedésügyi miniszter azzal kapcsolatban, hogy a híreszteléseknek megfelelően március elsejétől valóban megszűnik-e közel 100 vonatjárat az országban.

Fotó: Pinti Attila

A tárcavezető kedd este a parlamentben szervezett szaktanácskozáson úgy fogalmazott: az ügyben azt követően hoz döntést, hogy újraértékelték a helyzetet – írja az Agerpres hírügynökség. „A helyi hatóságok szerint nem kellene bezárni ezeket a vonalakat, mert ezekre – szerintük – nagy igény van. A gond csak az, hogy ez az igény nem tükröződik a jegyeladásban.

Le fogjuk ellenőrizni, hogy valóban kevés az utas, vagy inkább az jellemző, hogy sokan nem váltanak jegyet”

– magyarázta Lucian Şova. Véleménye szerint a döntést az eladott jegyek és bérletek számának függvényében kell meghozni.

Amint arról a Krónika is beszámolt, március elsejétől az állami vasúttársaság (CFR) 97 vonatjáratot szüntet meg teljesen, illetve von ki a forgalomból bizonyos napokon. A változások elsősorban az ingázókat érintik hátrányosan, a CFR ugyanis főként a nagyvárosok, többek között Kolozsvár, Temesvár és Brassó környéki, rövidtávon közlekedő járatokat szünteti meg.

{K1}

A vasúttársaság a Pro Tv-vel még február elején közölte: az intézkedés az anyagilag nem kifizetődő járatokat érinti, amelyeken az utasok száma jellemzően nem haladja meg a tízet. Az érintett szakszervezetek szerint viszont a CFR vezetősége és a közlekedésügyi minisztérium szándékosan tönkre akarják tenni a társaságot, a magán-vasúttársaságok pedig alig várják, hogy átvegyék a kieső járatok működtetését.