Tovább emelkedett az infláció Romániában

MTI 2018. február 14., 14:29

Egyetlen hónap alatt egy százalékponttal nőtt, a tavaly decemberben feljegyezett 3,3 százalékról 4,3 százalékra emelkedett az éves infláció Romániában – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett havi jelentéséből.

Fotó: Pixabay.com

Legutóbb négy és fél éve, 2013 júliusában volt ennél magasabb az éves fogyasztói árindex-növekedés Romániában, akkor 4,41 százalékot jegyeztek fel.

Idén januárban az élelmiszerek 3,79 százalékkal, az egyéb termékek pedig 6,23 százalékkal voltak drágábbak, mint egy évvel korábban, a szolgáltatások 0,9 százalékkal kerültek többe.

Januárban a havi infláció 0,78 százalék volt.

A Román Nemzeti Bank múlt héten 3,5 százalékra emelte az idei év végi inflációs előrejelzését a korábban közölt 3,2 százalékhoz képest. Az éves infláció a tavalyi utolsó negyedévben a várt ütem fölött nőtt, ezért a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa a múlt hét elején újabb huszonöt bázisponttal, 2,25 százalékra emelte az alapkamatot.

{K1}

Az éves inflációs ráta másfél év után, tavaly januárban került pozitív tartományba, előtte ugyanis az 5, majd újabb 1 százalékpontos áfacsökkentés hatására egy idei csökkentek a fogyasztói árak Romániában.

Tavaly óta azonban ismét emelkedik az infláció, miután a román kormány megnövelte a közalkalmazotti béreket, és ennek nyomán megnőtt a belföldi kereslet és az import.

A statisztikai hivatal adatai szerint tavaly novemberben a román nettó átlagbér 13,4 százalékkal volt magasabb, mint 2016 novemberében, elérve a 2464 lejt. Tavaly decemberben – a 13. fizetés, a karácsonyi prémiumok és az ajándékjegyek hatására – átmenetileg 2629 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában.

{K2}