Taroltak az országos bajnokságon a kolozsvári magyar hegyimentők

Bede Laura 2018. február 14., 11:22

Első, illetve második helyezést ért el Török János és Tóth Attila az elmúlt hétvégén, Sinaián megrendezett Országos Túrasíző Bajnokságon.

Tóth Attila (balra) és Török János Fotó: Kolozs Megyei Tanács

A kolozsvári hegyimentők a senior kategóriába neveztek be, a túravonaluk rendkívül bonyolult volt: a tizenhárom kilométeres távon háromszor emelkedtek és háromszor ereszkedtek le hegyoldalakon, a szintkülönbség emelkedéskor 1780 méter.

A Kolozs Megyei Tanács szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében ismerteti, hogy a két versenyző nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a szakterületen.

Török János már 1995 óta részt vesz túrasíző versenyeken, és az elmúlt 25 évben aktívan tevékenykedett ebben a sportágban. Tóth Attila szintén tapasztalt hegyimentő, aki az elmúlt években kezdett jelentkezni túrasíző megmérettetésekre, és minden alkalommal dobogóra álhatott.

 A túrasízés a pályán kívüli (off-piste) sízés egyik irányzata, mozgásban felfelémenet a sífutásra hasonlít, de a terep általában nem teljesen sík, hiszen a cél jellemzően egy csúcs vagy hegyoldal megmászása. Az ereszkedés semmiben nem különbözik az alpesi sízéstől, viszont a pálya itt nem egy tükörsima felület, hanem olyan, amilyennek a természet és az időjárás óhajtja.

A sízőt a léc talpára ragasztott szőrme jellegű anyag és a különleges kötés, valamint bakancs segíti a hegyen való feljutásban. A szőrme megakadályozza a léc visszacsúszását, a kötés pedig lehetővé teszi gyalogló funkció használatát, melyben a – túrasícipőnek köszönhetően kényelmesen – a sarok és a boka szabadon mozog. Az így keletkezett hosszú hótalp segítségével meredek emelkedők küzdhetők le, jeges vagy mély, puha hóval borított területeken is közlekedhetünk.