Kevés a tűzoltó és a mentős: hiába költenek felszerelésre, ha nincs, aki használja

Kőrössy Andrea 2018. február 14., 12:51

Több ezer alkalmazottra lenne szüksége az Országos Készenléti Felügyelőségnek, Raed Arafat azonban bizakodó.

Fotó: Pinti Attila

Óriási szakemberhiánnyal küzd az Országos Készenléti Felügyelőség (IGSU), amelynek több mint háromezer alkalmazottra lenne még szüksége az ideális működéshez. Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelemért felelős részlegének vezetője az IGSU 2017-es tevékenységének ismertetésekor beszélt arról, hogy a legfontosabb és legértékesebb tényező továbbra is a humánerőforrás, amely azonban „rohamosan öregszik”, ezért időben kell gondoskodni az utánpótlásról.

A rohammentő-szolgálatot (SMURD) a ‘90-es évek elején létrehozó Arafat úgy fogalmazott: hiába költenek felszerelésre, ha közben nincs elegendő, illetve megfelelően felkészített alkalmazottjuk.

A szakember ennek kapcsán üdvözölte a szaktárca tavalyi döntését, amellyel lecsökkentették a készenléti szakemberek felkészítési idejét, ennek nyomán idén mintegy 600-an kerülhetnek ki a tűzoltó-akadémiáról a tavalyi 200-hoz képest. Arafat arról is beszámolt: az elmúlt két évben csak EU-s alapokból 90 millió eurót költöttek felszerelésekre, a kormány pedig még további mintegy 100 millió eurós finanszírozást biztosított ugyancsak az Uniótól kapott pénzekből.

A volt egészségügyi államtitkár bizakodó a jövővel kapcsolatban, mint rámutatott: idén 500 új tűzoltóautót vásárolnak, amelyek egy részét már ebben az évben meg is kapják, és bízik benne, hogy két-három éven belül sikerül lecserélniük az összes, 30 évnél régebbi speciális járművet. „A tűzoltóautók több mint 40 százaléka 30 évesnél régebbi, erről többször beszéltünk, nem titkolózunk” – fogalmazott.

Azzal kapcsolatban azonban, hogy mikor terveznek hasonló beruházást a rohammentő-szolgálatnál is, Arafat mindössze annyit közölt: a lehetséges forrásokról tárgyalnak

az európai uniós alapokért felelős minisztérium illetékeseivel, szeretnék elérni, hogy 2020-ig 250 új SMURD-mentőautót vásároljanak. Holott a korszerűsítésre nagy szükség lenne, a SMURD alkalmazottai ugyanis rendszeresen panaszkodnak a szolgálat járműparkjára.

Január végén a Kolozs megyei SMURD vezetői számoltak be arról, hogy az autók és a bennük levő felszerelés is rendkívül idejétmúlt, közülük sok alig bírja a bevetéseket. Az illetékesek között azzal példálóztak, hogy nemrég egyszerűen nem tudott kórházba szállítani egy beteget az egyik mentőautó, mert az ajtókat nem lehetett becsukni, félő volt, hogy leesnek útközben. Ion Moldovan, a Kolozs megyei készenléti felügyelőség (ISU) vezetője akkor azt nyilatkozta: a sürgősségi esetekben használt járművek mintegy 60 százaléka elavult.