Legyőzték a „cenzúrát” a Kojot című film készítői

Pap Melinda 2018. február 14., 10:59

Legyőzték a „cenzúrát” a több erdélyi magyar színészt is foglalkoztató Kojot című film készítői, az alkotást forgalmazó Megafilm Kft. ugyanis ingyen odaadja a magyarországi moziknak a forgalmazási jogot.

Fotó: Film.hu

„Ezúton értesítjük, hogy a Megafilm Kft. a Kojot című filmet a mai napon valamennyi magyar mozi részére felajánlotta 0 forintos kölcsöndíj ellenében” – idézte a film forgalmazójának hétfői közleményét a HVG.hu.

A cég azt követően döntött így, hogy nézői nyomásra a hétvégén kénytelen volt honlapján és a YouTube videómegosztón is közzétenni az alkotást, amelyet néhány nap alatt több mint százezren tekintettek meg.

A Megafilm közleményében arra is kitért, hogy örömmel fogadták a nagy érdeklődést.

Jelenet a Kojotból Fotó: Mafab.hu

Az elsőfilmes Kostyál Márk rendező Kojot című filmje iránt azért fokozódott az érdeklődés, mert a nagyjátékfilm producere, Kálomista Gábor visszavonta azt a most zajló Magyar Filmhétről. Holott

a film nagyon jó szakmai értékelést kapott, február elején a magyar filmkritikusok a rendezőnek ítélték a legjobb első filmesnek járó díjat, míg a sepsiszentgyörgyi Mátray László színművészt a legjobb epizódszereplőnek választották.

A producer azzal indokolta a nagy felháborodást kiváltó döntést, hogy az alkotócsoportból más is nevezte az alkotást a filmes szemlére. A kis, 330 millió forintos költségvetésű Kojotot egyébként a kritikusok az elmúlt húsz év egyik legőszintébb és legkeményebb magyar filmjének tartják. Főszereplője egy falun földet öröklő fiatal városi értelmiségi, aki felveszi a harcot a helyi kiskirályokkal.

A filmet az erdélyi nézők is láthatták tavaly októberben a Filmtettfeszt 17. kiadása keretében, amikor több városban is levetítették.

A kolozsvári vetítést követő beszélgetésen Kostyál Márk elmondta, nem köldöknézős filmet szeretett volna csinálni.

„Abban hiszek, hogy pofán kell verni a nézőt, és ezen az úton szeretnék haladni a jövőben is” – osztotta meg ars poeticáját az első nagyjátékfilmes rendező a közönséggel.

Papp Attila Zsolt, Bocsárszky Attila, Kostyál Márk és Salat Lehel a közönségtalálkozón Fotó: Facebook/Filmtettfeszt

A pályáját esküvői fotózással kezdő, majd reklámfilmesként folytató Kostyál Márk kifejtette: a film saját tapasztalatra épül, ugyanis a főhőshöz hasonlóan építkezni akart, és a hatóságok ellenállásába ütközött. A Kojot olyan mozi, amely tele van ezzel az elfojtott indulattal, mutatott rá.

A Kojot érdekessége egyébként, hogy szereplőgárdája az egész Kárpát-medencét lefedi, a főbb szerepekben feltűnő erdélyi – Salat Lehel kolozsvári, Mátray László és Orbán Levente sepsiszentgyörgyi – színészek mellett felvidéki, délvidéki és kárpátaljai művészek is szerepelnek.

A magyar mozi egyébként mind témájában, mind műfajában hasonlít Bogdan Mirică román rendező Kutyák (Câini) című filmjéhez, amely a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) fődíját is elnyerte, Cannes-ban pedig a kritikusok díjával tüntették ki. A két mozi párhuzamosan készült, és Kostyál Márk szerint a hasonlóság az azonos régiónak és hasonló népléleknek tulajdonítható.

{K1}