Liberális támadás a tervezett magyar–román gázszerződés ellen

Balogh Levente 2018. február 13., 22:52

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke is beállt azok sorába, akik megpróbálják politikai üggyé tenni a Magyarország és Románia közötti gázeladási megállapodás ügyét.

Fotó: Facebook/Ludovic Orban

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke azt kéri a parlament két házának elnökétől, nyilvánosan valljanak színt, megígérték-e, hogy földgázszállításról szóló szerződést írnak alá Magyarországgal, illetve hogy újabb határátlépőket nyitnak meg a két ország között, ellenkező esetben titkos tárgyalásokkal és a nemzeti érdekek elárulásával vádolja őket.

„A magyar külügyminiszter tett egy érdekes látogatást Romániában (...), amelyet követően ő is és a magyar miniszterelnök is bizonyos egyezmények aláírásáról beszélt. Ezek közé tartozik évi négymilliárd köbméter földgáz szállítása, egy Kolozsvár–Budapest-gyorsvasút kiépítése és a határátkelők számának növelése. Van egy nagyon egyszerű kérdésem. Nem Teodor Meleşcanuhoz, mert ő kicselezte ezt a problémát azzal, hogy nem írt alá semmit. Hanem a két házelnökhöz: megígérték-e olyan egyezmény aláírását, amelynek részei ezen vállalások?

Ragaszkodom, hogy nyilvánosan válaszoljanak, mert nehéz azt elfogadni, hogy a magyar hatóságok erről beszélnek a sajtóban, Dragnea és Popescu-Tăriceanu pedig egy hangot sem szól róla. Abban az esetben, ha nem válaszolnak erre a kérdésre, titkos tárgyalásokkal és a nemzeti érdekek elárulásával vádolom őket”

– nyilatkozta Orban a PNL végrehajtó bizottságának hétfői ülése után.

A PNL elnöke szerint nem a határátkelők számát kellene növelni, hanem azért kellene harcolni, hogy belépjünk a schengeni övezetbe, és a proritás az lenne, hogy Kolozsvárt Bukaresttel kösse össze gyorsvasút. „Senki nem ígérheti meg előre megállapított mennyiségű földgáz szállítását Magyarországnak” – egészítette ki az ellenzéki alakulat vezetője.

Mint megírtuk, Orbán Viktor magyar kormányfő pénteken beszélt arról, hogy hamarosan létrejön az a kétoldalú megállapodás, amely a következő 15 évre több mint 4 milliárd köbméternyi gáz Magyarországra történő bevitelét teszi lehetővé Romániából.

{K1}

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter múlt hétfői bukaresti látogatását követően azt mondta, a román fél vállalta, hogy 2020-ig megépítik azokat a kompresszorokat, amelyek segítségével évente 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehet majd Magyarországra szállítani, és 2022-re bővítik ki a kapacitást úgy, hogy évi 4,4 milliárd köbméter gázt vásárolhat majd az ExxonMobil és az OMV által kitermelt földgázból. „A magyar vállalatok teljes egészében lekötötték az amerikai cégek által a Fekete-tengeren kitermelendő romániai földgáz magyarországi szállítási kapacitását” – fogalmazott a tárcavezető egy nappal később Varsóban.

Ezzel egy időben a román külügyminisztérium szerint nem köthetik le egyetlen ország cégei a Fekete-tengeren kitermelt, és egy újonnan megépítendő magyar–román vezetéken keresztül szállított teljes földgázmennyiséget. A bukaresti külügyi tárca közleményében azt állítja, a vonatkozó európai szabályok értelmében egy földgázforrás vagy szállítási infrastruktúra nem szolgálhatja kizárólag egyetlen ország érdekeit.

Bukarest állításaira a magyar külügy is reagált. A Magyar Nemzet által idézett közleményükben azt írták: „A helyzet borzasztóan egyszerű. A román és a magyar gázvezeték-üzemeltető cégek által kiírt kapacitáslekötési aukción két magyar cég kötötte le a román–magyar interkonnektor 2022 utáni teljes kapacitását román–magyar szállítási irányban.

A fekete-tengeri gázmezőről azonban nyilvánvalóan nemcsak ebbe az irányba fognak gázt szállítani, hanem más csöveken, más országok irányába is. Ezért a román külügyminiszter nyilatkozata értelmetlen.”

Amúgy Szijjártó Péter még két érdekelt magyar céget említett, míg Orbán Viktor már hármat.