Szerelmi vallomások és kedvezmények Bálint-napon

Bede Laura 2018. február 14., 09:02

Erdély-szerte megünneplik csütörtökön a Bálint-napot, amikor a szerelmesek igyekeznek minél több időt együtt tölteni és figyelmet szentelni egymásnak. 

Fotó: Veres Nándor

Hagyományszerűen kedvezményekkel vagy akár ingyenes belépőkkel kedveskednek a tömegközlekedési társaságok és színházi társulatok a pároknak Bálint-napon, amikor az egymásra való odafigyelés és a közös programok kerülnek előtérbe.

A Román Vasúttársaság (CFR) február 14-ére és 24-ére, Bálint-napra és ennek román megfelelőjére, a Dragobetére féláron árusít jegyeket.

A CFR közleménye szerint az 50 százalékos kedvezmény a fenti napokra két jegy vásárlása esetén érvényes ugyanarra a napra és járatra, de csak néhány vonatra. Kolozsvárról például csak Temesvárra lehet ezeken a napokon féláron utazni. A kedvezményes jegyeket kizárólag az állomások jegypénztáraiban árusítják.

A CFR lehetőséget nyújt a szerelmi vallomásokra is: az érdeklődők Bukarestben az Északi Pályaudvar hangosbemondóján közhírré tehetik, hogy éppen szerelmesek, sőt meg is kérhetik párjuk kezét. Cserébe csak annyit kell vállalni, hogy a CFR közben lefotózza a vallomástevőt, és közzéteszi a képet a CFR szállító részlegének hivatalos Facebook-oldalán.

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház nemcsak pároknak, hanem minden 18 éven felüli érdeklődőnek ingyenes belépést hirdet a Valentin-naphoz (angolul Valentine’s Day) kapcsolódó előadásra. 

Csütörtökön 19 órától Albu István rendezésében az Eve Ensler műve nyomán készült V-monológok című felolvasószínházi produkciót tekintheti meg a közönség. A szerző számára a nők ellen elkövetett erőszak a központi téma, az ő kezdeményezésére 1998 óta február 14-ét nők elleni erőszak napjaként (V-day) is számontartják.

A darabot a Figura színészei – Bartha Boróka, Boros Mária, Máthé Annamária, Tamás Boglár, Vajda Gyöngyvér – olvassák fel a színház épületében található YourLivingRoomban. A szerző 200 nővel készített interjúból válogatta össze az anyagot. Ensler „antropológiai tanulmánynak” nevezi művét, amely a nők erotikus fantáziáját, szenvedélyüket, vágyaikat, csalódásaikat mutatja be, vagy adott esetben a szexuális erőszakról beszél. Bár a monológok egyazon téma köré csoportosulnak, személyenként mégis eltérőek. A szövegek időnként elgondolkodtatóak, adott esetben nyomasztóan ridegek vagy kifejezetten viccesek.

A Bálint-napi ünnep az ókorból ered, a rómaiak az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére tartották. A keresztények február 14-én ünnepelték Szent Bálintot, a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziával élők védőszentjét. A történet szerint Bálint, mielőtt keresztény hite miatt kivégezték volna II. Claudius császár idején, hite erejével visszaadta a látását börtönőre vak leányának. Üzenetet is küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A te Bálintod.”