Megmenekült a nagybányai magyar oktatás?

Pap Melinda 2018. február 14., 08:08

Elhárulni látszik a nagybányai Németh László Elméleti Líceum humán profilú 9. osztálya megszüntetésének veszélye, miután államtitkári szinten sikerült megakadályozni a tanfelügyelőségi döntést. Váradi Izabella igazgató félsikernek nevezte a történteket.

A nagybányai középiskola belvárosi épülete Fotó: Az iskola Facebook-oldala

Nagybánya és térsége magyar nyelvű oktatásának elsorvasztását eredményezte volna a Máramaros megyei tanfelügyelőség azon terve, hogy nem hagyja jóvá két 9. osztály indítását a régió egyetlen magyar nyelvű tanintézetében, a Németh László Elméleti Líceumban.

Váradi Izabella igazgató kedden a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy a döntéssel a középiskola jövőbeli sorsát is megpecsételték volna, hiszen nemcsak a jelenlegi nyolcadikosoknak, hanem a következő évfolyamok számára sem lett volna biztosított az alternatíva,

a magyar gyerekek a humán osztály megszüntetésével csak reál szakon tanulhattak volna anyanyelvükön. Végül délutánra államtitkári beavatkozással sikerült elérni, hogy a tanfelügyelőség változtasson eddigi álláspontján, igaz, a döntést még nem erősítették meg írásban.

{K2}

„Tiltakozunk a középiskolai osztályaink leépítése ellen!" – írta kedden Facebook-oldalán a nagybányai Németh László Elméleti Líceum vezetősége. Váradi Izabella igazgató a Krónika megkeresésére elmondta, az oktatási minisztérium arra utasította a Máramaros megyei tanfelügyelőséget, hogy a következő, 2018-2019-es tanévre szóló beiskolázási tervben 13-mal kevesebb 9. osztályt hagyjon jóvá. „Ebbe a kalapba került bele a Németh László Gimnázium humán osztálya is. A felháborodásunknak az az oka, hogy míg egy másik líceumban 8-9 osztályból vágnak le egyet, nálunk kettőből. Ez azt jelenti, hogy az iskolának a fele megszűnik" – értékelte a döntést az igazgató. Mint mondta, azáltal, hogy csak egy reál osztály maradna, a nagybányai magyar oktatás oda kerülne vissza, ahol a kommunista rendszerben volt.

Bak László református lelkész átadja az épület kulcsát Váradi Izabella igazgatónak Fotó: MTI

Váradi Izabella szerint a tanfelügyelőség terve azért is elfogadhatatlan számukra, mivel olyan osztályról van szó, amely legálisan, normális diáklétszámmal működött. Ráadásul az iskola vonzáskörzetében 79 nyolcadikos magyar gyermek van, akik az eddigi tendencia szerint a nagybányai középiskolában tanulnának tovább.

Most ez a terv azt jelentené, hogy a gyermekek 60 százalékának nem tudják biztosítani a jogot, hogy magyarul tanulhassanak tovább saját megyéjükben. Nagybányán egyetlen magyar líceum van, a mienk.

A legközelebbi magyar iskola tőlünk 70 kilométerre van. Nyilvánvaló, hogy törvényt sértenek" – jelentette ki lapunknak a nagybányai pedagógus.

Tiltakozni készültek

Az igazgató elmondta, bár a humán osztály megszüntetéséről írásban nem kaptak tájékoztatást, az elmúlt napokban ötször hívták be az igazgatókat a tanfelügyelőségre, gyűlésekre és magánbeszélgetésekre, ahol közölték, hogy nincs tovább. Váradi Izabella hangsúlyozta,

bár a szaktárca a nyolcadikos diákok jelenlegi létszáma alapján adta ki az ukázt, a döntés, hogy mely iskolák mely osztályai szűnnek meg, a tanfelügyelőség hatásköre.

„Az nem minisztériumi döntés, hogy a leépítés a kisebbségi iskolát is kell érintse, ahol egyébként is minimálisra van csökkentve az osztályoknak a jóváhagyása. Az elmúlt három évben nálunk mindig egy osztállyal kevesebb volt. Csak miközben ez eddig azt jelentette, hogy fel tudtunk tartani egy reál és egy humán alternatívát a gyermekek számára, a mostani tervvel azt jelentené, hogy a humán osztály eltűnik, tehát minden magyar gyerek kell érettségizzen matematikából, mivel szakoktatás nincs magyar nyelven" – vázolta a helyzetet a pedagógus.

Az új épület egyik terme Fotó: Váradi Izabella Facebook-oldala

Váradi Izabella kedden délben még arról tájékoztatta lapunkat, hogy tárgyalásos úton próbálnak megoldást keresni a helyzetre, és a politikum beavatkozásával menteni a menthetőt. „Mi mindent megteszünk azért, hogy békésen és csendben rendezzük ezt a problémát, hogy ne legyen belőle óriási nemzetiségi botrány, de ha ők nemleges döntést hoznak, ez körülbelül olyan kaliberű ügy lesz, mint a vásárhelyi iskola ügye" – fogalmazott az igazgató, aki azt tervezte, hogy nemleges válasz esetén szerdán a diákokkal közösen vonul fel tiltakozni a tanfelügyelőségre.

Készenlétben állnak

Erre azonban már nem kerül sor, ugyanis a keddi tárgyalásokat követően, délután az igazgató arról tájékoztatta a Krónikát: államtitkári beavatkozásnak köszönhetően úgy tűnik, mégis megalakulhat a humán osztály és a tanfelügyelőség másként, nem a kisebbségi oktatás kárára oldja meg a minisztériumi „feladványt". „A veszély fennáll ezentúl is, mert most azt fogják kikényszeríteni, hogy ne jöhessen létre az osztály, azt állítva, hogy túl kevés a diák.

Ez még csak részeredmény, a szórványban állandóan készenlétben kell állnunk, hogy fenntartsunk egy magyar iskolát" – mutatott rá az újabb kihívásokra az igazgató.

Hozzátette, a keddi döntést „már csak papírra kell tenni", az azonban, hogy valóban létrejöhet-e a második magyar 9. osztály, augusztus-szeptemberben, a nyolcadikosok számítógépes elosztása után derül ki.

A tanfelügyelőség terve azért is érintette volna hátrányosan a nagybányai magyar oktatást, mivel a térségben a csökkenő gyereklétszám miatt annak összpontosítására és egy szórványkollégium létrehozására törekednek. Ezen – a református és római katolikus egyház támogatásával – megvalósuló tervnek a része az az új iskolaépület is, melyet a magyar kormány támogatásával újítottak fel és az idei tanév kezdetekor adtak át.

Köszönetnyilvánítás az iskolaavatón Fotó: Biró István

Nagybánya önálló magyar iskolája, a város szülötte nevét viselő Németh László Gimnázium 1998-ben alakult az addig három különböző tanintézetben működő magyar tagozat összevonásával. Az iskola vonzerejét csökkentette, hogy a megyeszékhely ipari övezetében, a magyarok által lakott városrészektől távol működött, azonban tavaly szeptemberben az alsós osztályok az összmagyar összefogással megvalósult új ingatlanba költözhettek. A református egyház tulajdonában levő, a 19. században épített belvárosi ingatlant a magyar kormány 105 millió forintos támogatásával újították fel. Az iskolaépületben – melyben egykor Németh László író apja is tanított – magyar óvodai csoportok és az elemi iskolai alsó tagozat lelt otthonra, a külvárosi iskolában már csak a felső tagozat maradt.

{K1}