Szerbia minőségi vízilabdaleckét adott Nagyváradon

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. február 13., 16:56

Románia két negyeden át tartotta a tempót Szerbia férfi vízilabda-válogatottjával a világliga nagyváradi selejtezőmérkőzésén, ám a szünet után a vendégek megrázták magukat, és 14-7-re megnyerték az európai A csoport negyedik fordulójának hétfő esti összecsapását.

Fotó: Facebook/Christian Sandor

Pedig a címvédő, többszörös világ- és olimpiai bajnok több fiatal, utánpótláskorú játékossal érkezett a lassan már négy éve újjáépülő piros-sárga-kék együtteshez, amely Mihnea Chioveanu (2 gól), Cosmin Radu, Tiberiu Negrean, Tudor Fulea, Nicolae Oanță és Vlad Georgescu révén tudott eredményes lenni.

A válogatott csapatkapitánya, Cosmin Radu szerint ellenfelük erőnlétileg jobb volt náluk, „megmutatták nekünk, mit jelent a minőség”.

„A harmadik és negyedik negyedben sokat hibáztunk, de összességében most elfogadhatóan játszottunk, különösen, ha azt vesszük alapul, hogy mindnyájan elégedetlenek voltunk azzal, amit korábban Szerbiában és Montenegróban nyújtottunk" – értékelt a lefújást követően a tapasztalt center.

Dejan Stanojevic szövetségi kapitány egyébként a H2opolo.ro-nak adott interjúban már a mérkőzés előtt rámutatott arra, hogy amíg a szerb válogatott edzéseinek 75 százaléka taktikai és technikai felkészülést jelent, és csak 25 százalék az erőnléti úszás, addig Romániában ez fordítva van.

Mert nem tudunk azon a szinten úszni, mint a többiek. Ha most felmérném a játékosaink erőnléti állapotát és összemérnénk a francia, német vagy szlovák válogatott játékosaiéval, látnánk, hogy nem úszunk az ő szintjükön. Ezek a valós problémák, amelyekről beszélnünk kellene”

– fogalmazott. Megjegyezte, ő a teljes szerbiai pólóiskola rendszerét feltérképezte a romániai szövetségnek, hogy azt az itthoni klubok használni tudják. Szerinte ugyanis könnyű őt bírálni, amiért a fiatalítás mellett nem ért el olyan eredményeket, mint amilyenek Romániának korábbn voltak, ám meg kell nézni, milyen eredményeket ér el az utánpótlás, és hogy bírálói mit tettek a sportágért, a pólósok felkészüléséért az egyesületek szintjén.

Románia válogatottja Nagyváradról Kecskemétre utazott, ahol a világligában hétfőn szabadnapos Magyarországon kívül Spanyolország, Grúzia és Franciaország csapataival találkoznak az Európa Kupa február 15–18-ai, első selejtezőtornáján.