Románia mezőgazdasági területeinek közel fele külföldi tulajdonba került?

Krónika 2018. február 13., 13:29

A romániai mezőgazdasági területeknek több mint 40 százaléka idegen állampolgárok tulajdonában van – állította keddi sajtótájékoztatóján Daniel Buda európai parlamenti képviselő.

Fotó: Pál Árpád

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Beszterce-Naszód megyei székházában tartott sajtótájékoztatón a politikus arról számolt be, hogy Románia esete az Európai Parlamentben is többször szóba kerül, ugyanis mezőgazdasági területeinek 43 százaléka külföldi kézben van. Emiatt Buda szerint megtörténhet, hogy a tulajdonos más országokból származó termést hoz a román piacra, miközben a romániai termőföldeket megműveletlenül hagyja.

Az EP-képviselő szerint a földek idegen tulajdonba kerülése nemzetbiztonsági kérdés, és ha nem rendezik ezt sürgősen, akkor az a helyzet fog előállni, hogy „a románok a saját országukban lesznek eperszedők”.

Arra az újságírói kérdésre, hogy egy, a földterületek megvásárlási jogát korlátozó törvény nem vonná-e maga után a Romániával szembeni kötelezettségszegési eljárást, mint ahogy az Magyarország esetében is történt, az EP-képviselő Franciaország példáját említette. „Franciaországban tíz évet kell élned az adott régióban, ha mezőgazdasági területet akarsz venni, francia nőt kell feleségül venned, be kell bizonyítanod, hogy aktív mezőgazdász vagy. Én semmi mást nem teszek, csak a francia mintát átültetem Romániára. Nem kell nekem feltalálnom a kereket. Ha ezt bevezetnénk, többé senki nem vásárolna területeket spekulációs célzattal, mint most” – idézte az Agerpres hírügynökség Daniel Budát, aki szerint jelenleg a legtöbb mezőgazdasági támogatás olyan cégekhez kerül, amelyek többségi tulajdonosa nem uniós állampolgár.

„Az első tíz cég, amely támogatást kap, nem az Európai Unióból van, hanem azon kívüli országokból: Libanonból, Kínából, stb. Mi a támogatásokat az EU-n kívülre exportáljuk” – állította az európai parlamenti képviselő.