Kelemen Hunor az iskolaügyről: hibát követ el az alkotmánybírósághoz forduló liberális párt

Krónika 2018. február 13., 12:24

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök hibás döntésnek tartja, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alkotmánybírósági óvást akar emelni a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrehozásáról szóló törvény ellen.

Kelemen Hunor attól tart, hogy a PNL ultranacionalista, magyarellenes párttá vált Fotó: Barabás Ákos

A szövetségi elnök a Mediafax hírügynökségnek azt mondta, szerinte nem alkotmányellenes a múlt szerdán elfogadott jogszabály, leszögezte: a PNL-nek nem szabadna ilyen hibákat elkövetnie, ha a jövőben még szeretne együttműködni az RMDSZ-szel.

{K1}

„Több okból is elhibázott a liberálisok döntése, mivel a jogszabálynak nincsenek alkotmányellenes elemei. Az alaptörvény jogokat biztosít a kisebbségeknek, és amennyiben a helyi hatóságok, vagy más intézmény képtelenek ezen jogokat biztosítani, akkor a közösség az állami intézményektől, a kormánytól, a parlamenttől várja a megoldást” – szögezte le Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke ugyanakkor stratégiai és taktikai szempontból is tévesnek nevezte az ellenzéki alakulat lépését, és emlékeztetett: a PNL és az RMDSZ azonos politikai családba, az Európai Néppártba (EPP) tartozik.

Ludovic Orban PNL-elnök azt állítja, az alkotmányosságért küzd. Akkor meg kellene néznie, hogy az alkotmány milyen jogokat szavatol a kisebbségek számára. Ezek között ugyanis ott van az anyanyelven való tanulás joga is”

– nyilatkozta Kelemen Hunor a Mediafaxnak.

Kelemen Hunor elmondta továbbá, SMS-t küldött Ludovic Orbannak, mert a pártelnök nem válaszolt a telefonhívásra, melyben megírta, hogy tévedés volt az alkotmánybírósághoz fordulni. „Bízom abban, hogy a bírák úgy ítélik majd, hogy a törvény nem tartalmaz alkotmányellenes részeket.

De attól tartok, megromlik majd a viszonyunk a liberálisokkal, és beigazolódik, amit korábban mondtam: a PNL ultranacionalista, magyarellenes párttá vált”

– fogalmazott a szövetség elnöke.

Amint arról beszámoltunk, Ludovic Orban tegnap közölte, alkotmánybírósági óvást nyújtanak be iskolaügyben, mivel az alakulat szerint sérti az alaptörvényt, ha a parlament iskolaalapítóként lép fel. Orban arra hivatkozott, hogy az oktatási törvény értelmében az iskolákat a helyi hatóságok javaslatára miniszteri határozattal alapítják.

A taláros testület döntésére általában több hetet vagy hónapot kell várni, emiatt fennáll a veszélye annak, hogy míg az alkotmánybíróság megvizsgálja a jogszabályt, lejárhat a beiratkozási időszak.