A „podgóriai” művelődési háznak gyűjt a nagyváradi RMDSZ

Pap Melinda 2018. február 13., 15:08

Helytelenül, magyarosítva ugyan, de románul használja Váradhegyalja (Podgoria) nevét a nagyváradi RMDSZ abban a tájékoztató kampányban, melyet a részvételi költségvetés keretében benyújtott projektjeinek támogatására indított.

Fotó: Krónika

„Szavazz, hogy közpénzből megújulhasson a podgóriai kultúrház!” – írta Facebook-oldalán hétfőn délután közzétett bejegyzésében a szövetség váradi szervezete (Nagyváradi RMDSZ), amelyben a váradhegyaljai művelődési ház felújításához toboroz szavazatokat.

Az RMDSZ Bihar megyei sajtóirodája korábban közleményben arról tájékoztatott, hogy két, a nagyváradi magyar közösség számára fontos projektet nevezett be a helyi önkormányzat által idén először meghirdetett részvételi költségvetésbe. Ezek támogatásához toboroz online szavazatokat többek között a közösségi portálon.

A szövetség váradi RMDSZ-frakciója a váradvelencei Templom tér és a váradhegyaljai művelődési ház felújítását szeretné elérni a civilek számára meghirdetett ötletbörzén,

bár ezeket maga is kezdeményezhetné a helyi tanácsban. „Az RMDSZ kéri a váradiak támogatását, ugyanis az összesen negyvenkét leadott és immár kiválogatott pályázatból mindössze tízet finanszíroz a helyi önkormányzat” – hívta fel a figyelmet közleményében a szövetség. Mint írják, a váradi RMDSZ több javaslatot is beterjesztett, és a városházi előzsűrizés után ez a kettő bekerült a második fordulóba.

„A továbbjuttatott két pályázat is a váradi RMDSZ vezetőségének és tanácsosainak összehangolt munkája a helybéliek igényeire alapozva. A negyvenkét pályázatból csak ez a kettő olyan, amely kifejezetten a magyar közösség térfoglalását célozza szó szerint és átvitt értelemben is” – idézi a közlemény Botházy Nándort, a nagyváradi RMDSZ ügyvezető elnökét. Rámutatnak, a váradvelencei Templom tér felújításának ötlete Pető Dalma, míg a váradhegyaljai kultúrház korszerűsítéséé Kecse Gabriella helyi tanácsostól származik, akik a két, magyarok által nagy számban lakott városrész rehabilitációját szorgalmazzák.

A közlemény emlékeztet, Váradvelence az egyik első kerülete Nagyváradnak, írásos említése nem sokkal a váradi püspökség létrehozását követően történt, és az említett tér a római katolikus templom előtt található. A hegyaljai művelődési házról kiderül hogy a közösség építette kalákában, miután egy helyi lakos felajánlotta a területet a célra. A Nagyváradhoz csatolt települést a köznyelvben román nevén, Podgoriaként is emlegetik, írásban azonban többnyire Váradhegyaljaként fordul elő.

Kolozsvár mintájára 2018-tól Nagyvárad önkormányzata is bevezette a részvételi költségvetés gyakorlatát, ennek keretében a lakosság is beleszólhat a városfejlesztésbe,

a többéves kolozsvári gyakorlathoz hasonlóan a helyiek által beterjesztett projekteket online szavazással választják ki. A városvezetés évente 1,5 millió eurós pénzalapot szánt e célra, amelyből tíz projektet valósítanak meg, egynek értéke nem haladhatja meg a 200 ezer eurót. A részvételi költségvetés lebonyolításához az önkormányzat internetes platformot hozott létre, amelyen nyolc területen – utcai infrastruktúra, zöldövezetek és játszóterek, mobilitás, közterek berendezése, kulturális, szociális, illetve egészségügyi infrastruktúra, digitalizálás – március 9-éig lehet pályázni.