Ingmar Bergman-centenárium a TIFF-en

Krónika 2018. február 13., 09:02

Átfogó visszatekintést szentel Ingmar Bergman pályafutásának a svéd filmrendező és forgatókönyvíró születésének századik évfordulóján a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei kiadása.

Fotó: Facebook/Ingmar Bergman Foundation

Ingmar Bergman svéd filmrendező és forgatókönyvíró születésének századik évfordulójáról emlékeznek meg a tizenhetedik alkalommal, május 25. és június 3. között Kolozsváron szervezendő Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF-en).

Romániában első ízben mutatják be az uppsalai születésű Bergman hét, frissen felújított és digitalizált filmjét tartalmazó válogatást, illetve a divatra és a művészetre gyakorolt hatását feltáró multimédiás kiállítást a Closeup Ingmar Bergman elnevezésű retrospektív keretében

– olvasható a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Az érdeklődők megtekinthetik a Fanny és Alexander (Fanny and Alexander, 1982), Egy nyár Mónikával (Summer with Monika, 1953), A nap vége (Wild Strawberries, 1957), A hetedik pecsét (The Seventh Seal, 1957), Persona (1966), Őszi szonáta (Autumn Sonata, 1978), Jelenetek egy házasságból (Scenes from a Marriage, 1973) című játékfilmeket, valamint a Bergman Island (2004) című dokumentumfilmet.

A #Bergman100 jelszóval zajlik világszerte az Ingmar Bergman-centenárium: színházi előadással, új könyvek kiadásával, kiállításokkal és vetítésekkel emlékeznek meg a művész születéséről. Az eseménysorozat még tavaly ősszel elkezdődött a rendező nevét viselő alapítvány kezdeményezésére, amely az Ingmar Bergman-archívummal is foglalkozik. „Bergman 89 éves korában hunyt el, de továbbra is töretlen az érdeklődés iránta különösen külföldön” – fogalmazott Jan Holmberg, az Ingmar Bergman Alapítvány igazgatója.

Az alapítványt a rendező szellemi hagyatékának megőrzésére és gondozására hozták létre. Holmberg 2017 szeptemberében Londonban indította el hivatalosan a Bergman 100 éves című centenáriumi rendezvénysorozatot. A megemlékezések a hatalmas Bergman-életművet minél több szempontból akarják felidézni. Mint Holmberg emlékeztetett rá, a művész nemcsak filmrendezőként, de színházi rendezőként és íróként is nagy hatású alkotó volt.

Mintegy 60 filmet és tévéfilmet forgatott, több mint 170 színházi előadást rendezett, számos forgatókönyvet és könyvet írt.

A Bergman-archívumban kézírásos és gépelt kéziratai, vázlatai, jegyzetei, produkciós dokumentumai, fényképei, magán- és hivatalos levelezései szerepelnek. Az értékes gyűjtemény felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Az egyetemes filmművészet markáns alakja, a XX. század egyik legkiemelkedőbb művészének számító svéd rendező filmjei közül három Oscar-díjat kapott az Amerikai Filmakadémiától a legjobb idegen nyelvű alkotásért. 1971-ben pedig tiszteletbeli Oscar-díjjal tüntették ki Ingmar Bergmant.