Emelkedik az influenzában elhunytak száma – a vakcinatörvény szigorítását sürgeti a miniszter

Krónika 2018. február 12., 23:01

Miközben napról napra emelkedik az influenzában elhunytak száma, az egészségügyi minisztérium még mindig a vakcinatörvény szigorítására vár.

Három influenzás beteg életét vesztette hétfőn a reggeli órákban, így már 22-re emelkedett a ragályos betegség áldozatainak száma – közölte a Mediafax. A hírügynökség tájékoztatása szerint egy 63 éves Arad megyei, más betegségekben is szenvedő nő számára vált végzetessé, hogy influenzavírussal is megfertőződött, Bihar megyében egy 67, míg Iaşi-ban egy 48 éves férfi vesztette életét. Mint kiderült, egyikük sem volt beoltva, közölte a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT).

Az országban három jelentősebb fertőzési gócpont alakult ki: az egyik Bukarestben, a másik Iaşi-ban, a harmadik Konstancán.

Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint karantént rendeltek el a iaşi-i és konstancai egészségügyi intézményekben, valamint a bukaresti Victor Babeş Kórházban és a Matei Balş járványkórházban. A szaktárca szerint több mint 135 ezer adag védőoltás van jelenleg a háziorvosoknál, a mostani – két hónapos késéssel kezdődött – oltási kampányban 800 ezer veszélyeztetett idős ember és gyermek kapta meg a szezonális influenza elleni oltást. Az egészségügyi minisztérium szerint az influenzaszezon áprilisig eltarthat, ezért továbbra is szigorú óvintézkedések szükségesek a fertőzés terjedésének korlátozása érdekében.

Egyes kórházakban karantént rendeltek el, másutt korlátozták a látogatást.

{K1}

Sorina Pintea egészségügyi miniszter egyébként hétfőn a RFI rádió műsorában azt mondta, bírságot kaphatnak a szülők, akik nem vesznek részt a számukra szervezett egészségügyi tanácsadásokon. „Nem fogjuk feladni korábbi tervünket, átfogó tájékoztató kampányt kívánunk szervezni az oltások fontosságáról.

A gyerekeket nem tudjuk egyenként kézen fogva elvezetni a háziorvosokhoz, a szülőket azonban kötelezhetjük arra, hogy tájékozódjanak az oltásprogramról”

– mondta hétfőn Sorina Pintea, aki gyakorlatilag megismételte a korábbi egészségügyi miniszter, Florian Bodog álláspontját a témában. Az új vakcinatörvény tervezetét egyébként a képviselőház még meg kell tárgyalja, a tárcavezető szerint nem kizárt, hogy lesznek viták az ügyben.