Megosztó nyugdíjpolitika: szociális segélyből élőkké nyilvánítanák az időskorúak egy részét

Bálint Eszter 2018. február 12., 22:46

Szociális segélyezettnek minősülnek a készülő nyugdíjtörvényben mindazok, akik nem fizették legalább tíz évig a társadalombiztosítási hozzájárulást.

Lia Olguţa Vasilescu Fotó: Mediafax

Nem minősülnek nyugdíjasnak a készülő nyugdíjtörvény szerint azok, akik legalább tíz éven át nem fizettek társadalombiztosítási hozzájárulást – jelenleg minimálnyugdíjat kapnak, a jövőben pedig szociális segélyben részesülőként kezelik őket, és különálló törvény vonatkozik majd rájuk.

Minderről Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter beszélt vasárnap este az Antena 3 hírcsatorna műsorában, amikor arról kérdezték, hogy az új nyugdíjtörvény korrigálja-e majd annak a több mint 3,2 millió román állampolgárnak a helyzetét, akiknek a nyugdíja jelen pillanatban nem éri el az 1000 lejt. Vasilescu igennel válaszolt, ám rögtön hozzátette, hogy

kivonják a nyugdíjasok sorából azokat, akik legalább tíz éven át nem járultak hozzá a nyugdíjalaphoz”.

„Ott tartunk, hogy a minimálnyugdíjból élők utolértek olyanokat, akik 15–20 éven át fizettek társadalombiztosítási hozzájárulást, hisz ők is 500–600 lejt kapnak. Ők szociális segélyezettek lesznek, és külön törvény vonatkozik rájuk. Az ő nyugdíjuk idén július elsejétől 640 lejre nő. De figyelem, egyetlen nyugdíj sem csökken 640 lej alá, azoké sem, akik több mint 10 évig fizettek járulékot” – fogalmazott Vasilescu.

Kitért arra is, hogy a szociál­liberális kormány számításai szerint a nyugdíjpont értéke amúgy 2020-ig eléri az 1775 lejt.

Vasilescu: nem csökkentek a bérek

Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter továbbra is kitart amellett, hogy nem csökkentek a fizetések a közszférában, vagyis nem haladja meg a 3 százalékot azoknak a közalkalmazottaknak az aránya, akik a napokban kevesebb pénzt vittek haza, mint egy hónappal korábban vagy a tavalyi év végén. Utóbbiak kapcsán ugyanakkor az Antena 3 hírcsatorna vasárnap esti műsorában megjegyezte, „amúgy sem mernék közszemlére tenni bércédulájukat, mert akkor kiderülne, hogy honnan hova csökkent az összeg”.

Közölte egyúttal, hogy látványos béremelésekre 2019-től kerül sor, most a bruttó fizetés emelése fedezi a társadalombiztosítási hozzájárulás terhének a munkáltatóról az alkalmazottra való átruházását, és van, akiknek enyhén nőtt is a nettójuk. „A közalkalmazottak esetében a nagy növekedések 2019-től kezdődnek” – ígérte a munkaügyi miniszter. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) közben nem mondott le a Vasilescu elleni egyszerű indítványról, és azt mondják, február 15-e után bércédulákkal is bizonyítani fogják a bércsökkenéseket.