Súlyos vádak a DNA ellen: menesztené a koalíció Laura Kövesit az ügyészség éléről

Balogh Levente 2018. február 12., 20:56

Nyomásgyakorlással vádolta meg Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyészt Mihaiela Moraru Iorga, a nyomozó hatóság korábbi ügyésze, aki szerint Kövesi egy potenciális miniszterelnök-jelölt ügyében kért soron kívüli eljárást.

Mihaiela Iorga, a DNA egykori ügyésze

Össztűz zúdult hétfőn az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályra (DNA), miután súlyos vádakat fogalmazott meg Laura Codruţa Kövesi vezető ügyésszel szemben a DNA korábbi ügyésze, Mihaiela Moraru Iorga, aki ellen hivatali mulasztás miatt múlt héten emeltek vádat volt munkaadói. Az Antena 3 hírcsatornának nyilatkozó Iorga szerint Kövesi arra próbálta rávenni, hogy a lehető leghamarabb álljanak a nyilvánosság elé egy dossziéval, amely egy olyan volt miniszter elleni nyomozásról szólt, aki kapcsán fölmerült, hogy esélyes a miniszterelnöki tisztségre.

Mihaiela Iorga elmondta, Kövesi egy másik ügyész irodájába hívta be, hogy ezt közölje vele, így a beszélgetésnek tanúja is volt.

„Új miniszterelnököt kellett kinevezni. Egy volt miniszter neve merült fel. Én éppen ezt a volt minisztert érintő dosszién dolgoztam. Nem árulom el a nevét, mivel nem akarom, hogy valaki azt mondja: ellehetetlenítettem egy nyomozást. Behívott, és megkérdezte, elő tudunk-e a lehető leghamarabb állni a dossziéval. A magyarázat az volt, hogy amennyiben az illető személy miniszterelnök lesz, Dana Gîrbovant, a Romániai Bírák Országos Szövetségének elnökét nevezi ki igazságügy-miniszterré, ami katasztrofális lenne számunkra. (...) Sokkolt a helyzet. Ez lehetetlen, mondtam magamban. A beszélgetés egy másik ügyész irodájában zajlott, és ő is megrökönyödött miatta. Nem engedtem a nyomásnak" – jelentette ki Iorga. Közölte, úgy válaszolt, hogy ez nem lehetséges, mivel a nyomozás folytatásához a parlament jóváhagyását is ki kellett volna kérni, azonban nem rendelkeztek elegendő bizonyítékkal.

Az ügyésznő szerint Kövesi „személyes harc" eszközéül használja a DNA-t. Mint ismeretes, kiderült, hogy a Microsoft-ügyben, amelyben kilenc érintett miniszter közül hét esetében elévülés miatt ejteni kellett a vádakat, Iorga járt el. Ennek kapcsán azt állította, Kövesinek egyetlen vágya volt: hogy abban minél hamarabb vádat emeljenek, még akkor is, ha csak feltételezett károkozásról volt szó, ám Iorga szerint ha vádat emelt volna, akkor hivatali visszaélést követ el. Úgy vélekedett, az ügyben félretájékoztatási kampány zajlik, és a DNA az állítólagos elévülés ügyével akarja elterelni a figyelmet arról, hogy nem tudja bizonyítani a vádakat.

Fenyegetőző ellenőr?

Iorga azt is állította, hogy az ellene zajló fegyelmi eljárás során az igazságügyi felügyelet képviselője megfenyegette őt, mondván: ne küzdjön a „rendszer" és a főügyész ellen, inkább gondoljon a gyermekére, akit föl kell nevelnie. Iorga szerint az ellenőr, Elena Rădescu arra is utalt, hogy az egész ügy mögött más körök állnak, és Kövesi is csak végrehajtó.

Kövesi a Ziare.com-nak nyilatkozva cáfolta Iorga állításait, mondván, nem próbálta megsürgetni az egykori beosztottja által említett volt miniszter elleni eljárást, egyetlen ügyész tevékenységébe sem próbált beavatkozni, és nem kívánja „vád alá helyezett személyek" kijelentésit kommentálni. Simona Marcu, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) elnöke közölte: a vádak nyomán a történtek kivizsgálására kéri fel az igazságügyi felügyeletet.

A csatorna Kövesi kapcsán megszólaltatta az ellene fölmerült korrupciós vádak nyomán Szerbiába szökött volt képviselőt, Sebastian Ghiţát is, aki telefonon bejelentkezve azt mondta, Kövesi 2014-ig normálisan viselkedett, sőt járt is nála, és jó viszonyban voltak. Később azonban kezdett megváltozni, és „gazemberré" vált. Ghiţă 2016 végén, képviselői mandátumának lejártakor menekült el az országból a rá váró őrizetbe vétel elől. Tavaly áprilisban Belgrádban őrizetbe vették, de 200 ezer euró óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Belgrádot ugyanakkor nem hagyhatja el, a román hatóságok pedig szeretnék elérni a kiadatását. Belgrádi tartózkodása idején olyan videóüzeneteket küldött, amelyekben azzal vádolta meg Kövesit, hogy összejátszott Florian Coldeával, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) igazgató-helyettesével, és a saját céljaik érdekében, koholt vádak alapján indítottak eljárásokat politikusok és üzletemberek ellen. A vádak nyomán Coldea lemondott.

PSD-s össztűz a DNA-ügyészek ellen

Mindeközben feljelentést tett a korrupcióval gyanúsított PSD-s képviselő, Vlad Cosma a DNA négy ploieşti-i ügyésze, Lucian Onea helyi főügyész, Giluela Diaconu, Alfred Savu és Mircea Negulescu ellen az igazságügy érdekeinek sérelmére elkövettet cselekményekkel, jogtalan nyomozás, elnyomás, hivatali visszaélés és bűnszervezet létrehozása miatt. Az Antena 3 vasárnap este egy olyan hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amelyen Vlad Cosma arról beszélt: Negulescu és Onea megpróbáltak koholt vádak alapján ügyeket fabrikálni politikusok és üzletemberek, köztük Sebastian Ghiţă ellen.

A DNA válaszközleményében azt állítja, a befolyással üzérkedéssel megvádolt Cosma manipulált hangfelvételekkel próbálja eltorzítani a valóságot, és az ügyészeket korábban meg is zsarolták a felvételek nyilvánosságra hozatalával.

Az ügyészség szerint a cél az ügyekben eljáró ügyészek és rendőrök lejáratása. Lucian Onea tegnap azt közölte, a nyomozás során betartották a törvényeket. Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó PSD elnöke ugyanakkor úgy vélte: egyre több a bizonyíték arra, hogy létezik a párhuzamos állam, és ha a vádak beigazolódnak, az azt bizonyítja, hogy politikai rendőrség működik az országban. Közölte, parlamenti vizsgálat szükséges azon intézményvezetők ellen, akik a jelek szerint törvénytelenül járnak el. Şerban Nicolae szenátusi frakcióvezető szerint a DNA-t az alapjaitól kellene újjáépíteni, mivel mélységesen korrupt intézmény.

Codrin Ştefănescu PSD-főtitkár Tudorel Toader igazságügy-minisztert szólította fel, hogy végre tegyen valamit, mert ami most zajlik, az már szerinte tűrhetetlen. Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes szerint a vasárnap este elhangzottak nyomán Kövesinek távoznia kell a DNA éléről.

Călin Popescu-Tăriceanu, a kisebbik koalíciós partner ALDE elnöke Iorga kijelentéseit úgy kommentálta: egy miniszterelnök-jelölt kinevezésének akadályozása a párhuzamos állam létezésének egyértelmű jele. Úgy vélte, megpróbálják „eltéríteni" a polgárok voksait. Tudorel Toader igazságügy-miniszter közölte: nem kéri fel vizsgálatra az igazságügyi felügyeletet, mivel várnia kellene a vizsgálat eredményére. „De sok minden kiderült, és jó, ha az emberek megismerik, milyen a nyomozások igazi arca, és mennyire tartják tiszteletben az ártatlanság vélelmét” – közölte a tárcavezető, hozzátéve: elkészült a DNA tevékenységéről szóló jelentés, amely Kövesivel kapcsolatosan is tartalmaz bizonyos intézkedéseket.

Amúgy Viorica Dăncilă kormányfő hétfőn közölte: fölkérte a Japánban tartózkodó Toadert, hogy minél hamarabb térjen haza, hogy tisztázza a helyzetet.