Megfeneklik a vásárhelyi iskolaalapítás: alkotmánybírósághoz fordul a PNL

Krónika 2018. február 12., 17:26

Noha a szenátus döntéshozó kamaraként megszavazta a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvényt, mégsem biztos, hogy a tanintézet idén elkezdheti működését, mivel a liberálisok alkotmányossági óvást emeltek a jogszabály ellen.

Fotó: Haáz Vince

Alkotmánybíróságon támadja meg a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezetet a Nemzeti Liberális Párt (PNL) – közölte pártja végrehajtó bizottságának döntését hétfőn Ludovic Orban pártelnök. Amennyiben egy törvénytervezet ellen alkotmányossági óvást emelnek, azt nem hirdetheti ki az államfő, csak ha az alkotmánybíróság elutasítja az alkotmányossági kifogást.

A taláros testület döntésére általában több hetet vagy hónapot kell várni, emiatt fennáll a veszélye annak, hogy míg az alkotmánybíróság megvizsgálja a jogszabályt, lejárhat a beiratkozási időszak.

A szenátus – mint ismeretes – a múlt szerdán döntéshozó kamaraként, a szociálliberális kormánytöbbség támogatásával fogadta el a helyi hatóságok által megszüntetett magyar tannyelvű intézmény újraalapításáról szóló jogszabályt, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé.

{K1}

Az államfőhöz közel álló jobbközép ellenzéki párt szerint sérti az alaptörvényt, ha a parlament iskolaalapítóként lép fel. Orban arra hivatkozott, hogy az oktatási törvény értelmében az iskolákat a helyi hatóságok javaslatára miniszteri határozattal alapítják.

Mi nem az RMDSZ-t, hanem magát az eljárást támadjuk, amely megítélésünk szerint alkotmányellenes, annál is inkább, mert egy másik hatalmi ág, a bírói hatalom már állást foglalt az ügyben”

– magyarázta az MTI szerint a pártelnök. Az ellenzéki politikus arra utalt, hogy a marosvásárhelyi táblabíróság a múlt héten érvénytelenítette a Maros megyei tanfelügyelőségnek azt a határozatát, amellyel 2015 augusztusában létrehozta a marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumot.

{K2}

A jobbközép ellenzék egyébként rendszeresen támadja a 2016-os választásokon győztes szociáldemokratákat minden olyan „magyar ügy” miatt, amelyben álláspontjuk szerint a kormánypárt a „nemzeti érdekeket sértő engedményeket tesz” a számára parlamenti támogatást nyújtó RMDSZ-nek.

Kelemen Hunor szövetségi elnöknek arra a megjegyzésére, hogy a PNL ultranacionalista párttá változott, Orban úgy reagált: a Nemzeti Liberális Párt Románia és a román nemzet érdekeit védi, és ha bizonyos álláspontjaik nem tetszenek Kelemen Hunornak, „az az ő problémája” – idézte az ellenzéki politikust az Agerpres hírügynökség. A múlt heti szavazás után Traian Băsescu volt államfő vezette ellenzéki Népi Mozgalom Pártja (PMP) is bejelentette, alkotmánybírósághoz fordul az iskolaügyben.