Vasárnap este is tüntettek több nagyvárosban

Hírösszefoglaló 2018. február 12., 10:27

Mintegy 250 személy tüntetett vasárnap este Bukarestben, Kolozsváron és Nagyszebenben a kormány és az igazságügyi törvények módosítása ellen.

Archív Fotó: Facebook/Radu Popescu

Körülbelül 60 személy gyűlt össze vasárnap este Bukarestben, a Victoriei-téren, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalíció ellen tiltakozzon.

A tiltakozók Liviu Dragnea és Călin Popescu Tăriceanu lemondását követelték, az igazságügyi törvények módosítására létrehozott különbizottság feloszlatását kérték,

ugyanakkor felszólították Klaus Iohannis államelnököt, hogy ne hirdesse ki a parlament által elfogadott igazságügyi törvényeket. A tiltakozók vuvuzelákkal, lobogókkal és hangosbemondóval felszerelve érkeztek a Victoria-palota elé.

Kolozsváron mintegy százan tüntettek, a tiltakozók „PSD, a vörös pestis”, „Jön a DNA és elvisz”, „Nem adjuk fel, nem kapitulálunk” és hasonló rigmusokat skandáltak a város főterén. A szervezők azt hangsúlyozták, hogy mennyire fontos megtartani a kapcsolatot az Európai Unió és Románia között, ugyanakkor több miniszter lemondását követelték. Kolozsváron ez alkalommal nem volt felvonulás, a 18 óra 30 perckor kezdődött tiltakozás 20 óra körül véget ért.

Nagyszebenben mintegy 70 személy vonult utcára a kormány ellen tüntetni, az engedélyezett tiltakozás körülbelül egy órát tartott. Kisebb tüntetések voltak Iaşi-ban, Marosvásárhelyen és Brăilán is, ahol pár tucatnyian vonultak utcára.