Tăriceanu szóvá tette az IT-szakemberekkel szembeni kivételezést

Hírösszefoglaló 2018. február 11., 14:13

Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke kifogásolja azt a megoldást, hogy az IT-szektorban dolgozó szakembereknek nem kell jövedelemadót fizetniük, ugyanis más szakterületeken is vannak kifejezetten értékes emberek, akik nem részesülnek ilyen kedvezményekben.

Fotó: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

„Egy adott pillanatban volt indoklása, és most is érvényes ez. Itthon szeretnénk tartani a számítógépes szakembereket.

Nem szeretnénk, hogy elhagyja az országot ez a nagyon értékes munkaerő, ugyanakkor liberálisként azt mondom, hogy hiszek a gazdasági ösztönző megoldások semlegességében, így ami most történik, az a piac eltorzulása

– fogalmazott az Agerpres szerint szombaton Sinaján a kormányon lévő ALDE elnöke. – Nagyon értékesek az IT-szakemberek, de nem ők az egyetlenek. Más szakterületeken is vannak rendkívül értékes emberek, akik nem részesülnek ugyanilyen előnyökben.”

A szenátus elnöke elmondta, hogy az államkasszát táplálni kell, így nem mindenki részesülhet adómentességben.

„A kormánynak találnia kell egy teljesen törvényes és alkotmányos megoldást, hogy ne következzen be negatív korrekció az IT-szakemberek vagy a fogyatékkal élők esetében. (...) A munkaügyi minisztérium, a pénzügy- és az igazságügyi minisztérium biztosan tárgyalni fognak, hogy megoldást találjanak. (...) Ez egy sürgős megoldás volt, azért sürgősségi rendelet, hogy orvosolja ezt a helyzetet. (...) Nekem úgy tűnik, hogy ez nem helyes más szakterületekkel szemben. (...) Nem élvezhet mindenki adómentességet, mert az államkasszát valamivel táplálni kell” – nyilatkozta Tăriceanu.

{K1}