Lupescu lesz Burleanu legfőbb kihívója a román futballszövetség elnökválasztásán

Vásárhelyi-Nyemec Réka 2018. február 11., 13:58

Ionuț Lupescu lesz Răzvan Burleanu legfőbb riválisa a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) áprilisi elnökválasztásán.

Fotó: UEFA

Ionuț Lupescu harcba száll a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöki tisztségéért az április 18-ai tisztújító közgyűlésén. A sportág európai szervezetének (UEFA) technikai igazgatója ezt vasárnap jelentette be Twitter-oldalán, ahol hangsúlyozta: „sokan voltatok, akik az évek folyamán kértétek, hogy tapasztalatomat, tudásomat és szenvedélyemet állítsam a hazai labdarúgás szolgálatába. Hallottam, megértettem, mérlegeltem és úgy döntöttem, hogy eleget teszek a kéréseteknek”.

A régóta várt hivatalos bejelentést többen üdvözölték, különösen a regnáló FRF-vezetővel, Răzvan Burleanuval „hadakozó” hazai „aranygeneráció” tagjai örültek a döntésnek. Florin Prunea szerint Lupescu biztosan megnyeri majd a választást.

Ő Fergusonnal reggelizik, Mourinhóval ebédel. Ha hazatér, az csakis azért lesz, hogy segítse a romániai futballt. Ha holnap lennének a választások, nekünk 120 szavazatunk lenne, Burleanu még a második körbe se jutna be”

– vélekedett a központi sportsajtónak. Lupescu a Gazeta Sporturilornak nyilatkozva közölte: lezárta tevékenységét az UEFA-nál, és a napokban a választási programját is ismertetni fogja. „Bemutatom majd a csapatot is, amellyel együtt szeretnék dolgozni, de az alapszabály szerint amúgy is az elnök jogkörébe tartozik főtitkárt jelölni, amely tisztségre már van pár elképzelésem" – közölte a Mircea Sandu elnöksége idején az FRF-nél ügyvezető igazgatóként dolgozó szakember.

A ProX (volt Sport.ro) tévécsatornának azt már elárulta, hogy Cosmin Contrát nem áll szándékában leváltani a válogatott szövetségi kapitányi tisztségéből, és közölte, a „keresztapát”, Mircea Sandut nem hívná vissza a szervezethez.

Burleanu korábban nagyon biztosnak mutatkozott a sikerében, mert elmondása alapján a tagok közül kétszázan támogatták aláírásukkal újrázási szándékát.

Mellette addig Marcel Pușcaș, Victoraș Iacob és Sorin Răducanu jelentették be kandidálásukat, most viszont egyértelműen a 49 éves Lupescu számít főesélyesnek, aki bevallása szerint kimerítette lehetőségeit az UEFA technikai bizottságában, és „felnőtt” az új kihívást jelentő feladathoz.