A színházi élet kiválóságai Nagyváradon

Bede Laura 2018. február 10., 13:19

Nagyszabású produkció bemutatására készül, illetve elkezdte a jegyértékesítést a HolnapUtán Fesztiválra a nagyváradi Szigligeti Színház.

Gothár Péter rendező (jobbra) nekilátott a próbáknak a váradi színészekkel

Gothár Péter, a nemzet művésze, Kossuth-díjas rendező állítja színpadra Nagyváradon a Tersánszky Józsi Jenő regényéből készült előadást, a Kakuk Marcit. A produkciót a tervek szerint április 6-án mutatja be a Szigligeti Színház társulata. „Az előadás Kakuk Marci kalandos és humoros fordulatokban bővelkedő útja az alkalmi munkáktól, de inkább a munkakerüléstől a bonyolult szerelmi ügyekig vezet; ahol a századforduló merev erkölcsi rendje ellenére e szeretetre méltó hős mindig és minden körülmények között feltalálja magát” – nyilatkozta Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője.

Február 5-én elkezdődött a Szigligeti Társulat soron következő nagyszínpadi bemutatójának próbafolyamata: a nagyszabású produkcióban az együttes tizennyolc színművészén kívül négy, a színház iskolaprogramjából ismert epizódszereplő lép színpadra. Az előadás alkotói csapatában a színházi élet olyan kiválóságai vesznek részt, mint Selmeczi György zeneszerző, Kárpáti Péter dramaturg, illetve olyan fiatal tehetségek, mint Tihanyi Ildikó jelmeztervező, illetve Szőke Zsuzsa látványtervező-asszisztens.

A nagyávardi társulat a szerkszetőségünkhöz eljuttatott közleményében arról is tájékoztat, hogy

pénteken indul a jegyértékesítés a HolnapUtán Fesztivál 2018-as kiadására, amelyet március 20–25. között rendeznek.

A Szigligeti Színház által hatodik alkalommal megszervezett eseménysorozat programjában tizenegy erdélyi és magyarországi társulat tizenhárom előadása kapott helyet. A fesztivál keretében olyan neves hazai és magyarországi színházak látogatnak el Nagyváradra, mint a budapesti Katona József Színház, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a Duna Táncműhely vagy a kolozsvári Váróterem Projekt.

Az előadásprogramot négy főiskola – a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, a kolozsvári BBTE Színház és Televízió Kara, a Kaposvári Egyetem, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem –, illetve a házigazda Szigligeti Társulat produkciói gazdagítják.

A VI. HolnapUtán Fesztivál szervezőinek célja, hogy széles körben elérhetővé tegyék a rendezvény kínálatát, ezért

két típusú, kedvezményes árú szabadbérletet ajánlanak a nézőknek.

Az egyik a HolnapUtán-bérlet: érvényes három tetszőlegesen választott nagytermi előadásra, ára 60 RON. Választható előadások: Augusztus, Otthon, A tavasz ébredése, Chioggiai csetepaté, Leonce és Lena, Ahogy tetszik (SZFE), Nóra – karácsony Helmeréknél. A másik a HolnapUtán-stúdióbérlet: érvényes három tetszőlegesen választott stúdiótermi előadásra, ára 40 RON. Választható előadások: Kapufa és öngól, Bánk bán misszió, Ahogy tetszik (BBTE), Rómeó és Júlia (BBTE).