Tízből nyolc páciens elégedett a kórházban őt ellátó orvossal

Kőrössy Andrea 2018. február 10., 10:11

A romániai kórházakba beutalt páciensek mintegy ötöde elégedetlen az egészségügyi intézmények állapotával, és ugyanennyi hányaduk volt kénytelen az ellátás során saját pénzből vásárolni gyógyszereket és fogyóeszközöket.

A kolozsvári rehabilitációs kórház az ellátás minősége és az intézmény tisztasága szempontjából is jól áll Fotó: Recuperarecluj.ro

Noha a köztudatban meglehetősen negatív a hazai kórházakról kialakított kép, a bő egy év alatt – 2016 decembere és 2018 januárja között – gyűjtött adatok alapján készített statisztika mégsem mutat minden szempontból teljesen kilátástalan helyzetet. Tíz válaszadóból nyolc például meglehetősen, illetve rendkívül elégedett volt az őt kezelő orvos hozzáállásával és szakértelmével, míg a felméréshez összeállított kérdőívet kitöltött

122 ezer páciens közül „csak” 4800-an (3,92 százalék) számoltak be arról, hogy a személyzet pénzt vagy egyéb figyelmességet kért az egyébként ingyenes ellátásért cserébe.

A civil szervezet a páciensek által kiutalásuk után SMS-en keresztül vagy az interneten kitöltött kérdőívek alapján állította össze jelentését – írja a Hotnews.ro hírportál. A beszámoló arra a negatív vonatkozásra is kitér, hogy az országban működő állami kórházak 21 százalékát látszólag nem érdekli a betegek visszajelzése, ennyi intézményben ugyanis egyetlen kérdőívet sem töltettek ki a kiutalt páciensekkel.

A visszajelzést egyáltalán nem igénylő kórházakat megnevező „szégyenlistán” két erdélyi intézmény szerepel: a máramarosszigeti városi kórház a nyolcadik, a kolozsvári egyetemi vagy vasutaskórház pedig a tizedik. Az elégedett páciensek arányát figyelembe véve ugyanakkor

Erdélyben a kolozsvári rehabilitációs klinikai kórház, illetve a regionális gasztroenterológiai és hepatológiai intézet, a marosvásárhelyi megyei sürgősségi kórház és a brassói szülészeti és nőgyógyászati kórház teljesít a legjobban.

A civil szervezet külön listát állított össze azzal kapcsolatban, hogy a páciensek mennyire tartják tisztának az egyes intézményeket, ezen első helyen szerepel a kolozsvári szívkórház, a negyedik helyen a rehabilitációs klinika, és a kilencedik pozíciót foglalja el a gasztroenterológiai intézet, a tizedik helyre pedig a kolozsvári városi kórház került, ugyanakkor ebben a tekintetben is jól teljesít a brassói szülészet. A teljes jelentés elérhető a civil szervezet honlapján.

Az egészségügyi minisztérium 2016 novemberében, a Dacian Cioloş vezette technokrata kormány ideje alatt vezette be a páciensek visszajelzéseit rögzítő, a kórházakról viszonylag reális képet adó rendszert.

A Romániai Egészségügyi Figyelő jelentésében arra is kitér: azelőtt is lehetőség volt a meglátások feljegyzésére, de ez eléggé esetleges volt, a páciens ugyanis kiutaláskor kitölthetett egy kérdőívet, amit a titkárságon bevezettek egy saját rendszerbe. A Cioloş-kabinet egészségügyi tárcavezetője, Vlad Voiculescu által kezdeményezett új rendszer ezzel szemben egységes, a páciens – akinek adatai bekerülnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elektronikus rendszerébe – SMS-ben vagy e-mailben kap egy kilenc kérdésből álló nyomtatványt, a válaszokból összeállított statisztika pedig elérhető a minisztérium által működtett honlapon.

A platform bevezetése előtti statisztika szerint egyébként 10-ből 9,8 személy elégedettnek mondta magát a kórházi körülményeket illetően, miközben például Franciaországban ez az arány 10/7,4 volt – erre még 2016-ban hívta fel a figyelmet Vlad Voiculescu.