Microsoft-ügy: a DNA-vádirat szerint a kormány fölöslegesen vásárolta meg a licenceket

Hírösszefoglaló 2018. február 09., 22:42

Fölöslegesen vásárolta meg a román kormány a Microsoft oktatást elősegítő termékeinek licencét a Fujitsu Siemens Computers vállalattól – derült ki a DNA-nak az ügyben összeállított vádiratából, amellyel bíróság elé állították Dinu Pescariu és Claudiu Florică üzletembereket.

Fotó: Facebook

A vádirat szerint törvénytelenül terjesztették ki a vállalattal kötött keretszerződést az oktatást segítő Microsoft termékekre, mivel a beszerzést nem előzte meg felmérés arról, hogy az Informatizált Oktatási Rendszer elnevezésű program keretében előzőleg vásárolt számítógépek milyen előre telepített licencekkel rendelkeznek, és mire lenne még szükség – számolt be az Agerpres.

A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy – amellett, hogy a piaci árhoz képest jóval magasabb áron vásárolták meg a Microsoft termékeket –

fölösleges volt a beszerzés, ugyanis mind a 155 706 számítógép rendelkezett már a Windows perpetue licenccel.

Claudiu Florică és Dinu Pescariu üzletemberek ellen pénzmosás miatt emelt vádat múlt héten az Országos Korrupcióellenes Ügyészség.

Az ugyanebben az ügyben hivatali visszaéléssel gyanúsított Dan Nica és Silvia Adriana Ţicău volt távközlési miniszterek, valamint Alexandru Athanasiu volt oktatási miniszter esetében elévülés miatt megszüntették az eljárást, ahogyan az korábban másik három gyanúsított – Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter, Mihai Tănăsescu egykori pénzügyminiszter és Şerban Mihăilescu volt kormányfőtitkár – esetében történt.

A hivatali visszaélés elévülési ideje tíz év, az utolsó bűncselekmény elkövetésének időpontja pedig 2004. október 10-e – mutatott rá múlt heti közleményében a DNA.

A vádhatóság szerint a felsorolt kormánytagok olyan határozattervezeteket dolgoztak ki, illetve támogattak, amelyekkel jóváhagyták a Fujitsu Siemens Computers GmbH és a kormány közötti, Microsoft-licencek bérlésére vonatkozó szerződés megkötését, majd ennek az oktatási termékek beszerzésére való kiterjesztését. A DNA szerint a szerződés megkötésekor nem tartották be a közbeszerzésekről szóló törvény előírásait, és

66 965 343,88 dollárral károsították meg az államot.

Az összeg egyharmadát, 22 787 515 dollárt a Claudiu Florică és Dinu Pescariu üzletemberek által képviselt offshore cégek számláira utalta vissza a Fujitsu Siemens Computers, fiktív szolgáltatásokról szóló tanácsadási szerződésekkel próbálva leplezni a pénzmosást – állítja a vádhatóság.