Kolozsváron kötöttek megállapodást a térség munkáltatói szervezetei

MTI 2018. február 09., 18:25

Regionális együttműködési megállapodást írtak alá pénteken Kolozsváron Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia reprezentatív munkáltatói szervezetei.

Ioan Lucian, a román munkáltatók szövetségének elnöke

A megállapodásban a magyarországi Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), a Lengyel Köztársaság Munkaadói (Pracodawcy RP), a Szlovákiai Vállalkozók Szövetsége (ZPS) és a Romániai Patronátus Országos Szövetsége (UNPR) azt vállalták, hogy együttműködnek az országaikban történő beruházások területén, elősegítik a négy ország cégeinek az együttműködését, a versenyképesség növelését, együttműködnek az Európai Unió regionális projektekre szánt pénzforrásainak a hatékony lehívásában.

A munkaadók szervezetei arról is megállapodtak, hogy egy olyan üzleti kommunikációs platformot hoznak létre, mely elősegíti a négy ország vállalkozóinak a tájékozódását az üzleti lehetőségekről.

A dokumentumot magyar részről aláíró Gazsi Attila VOSZ-alelnök köszöntésében abbeli reményét hangoztatta, hogy a megállapodás révén erősödik a vállalatok közötti együttműködés, a négy országban működő cégek többet fognak befektetni egymás országaiban, és nagyobb eséllyel pályáznak az EU forrásaira. Ioan Lucian, a román UNPR elnöke elmondta, a regionális együttműködési megállapodás ötlete az után jött, hogy a román patronátus szervezete kétoldalú megállapodásokat kötött a magyar, lengyel és szlovák munkáltatók szervezeteivel. Úgy vélte: az együttműködés lehetőséget teremt arra, hogy a négy ország munkáltatói közösen hallassák a hangjukat Európában.

Andrzej Malinowski, a lengyelországi Pracodawcy RP elnöke arra figyelmeztetett, hogy a megállapodás aláírása csupán a lehetőséget teremtette meg az együttműködésre, ezután kell tartalommal megtölteni. Malinowski szerint a megállapodás a kétsebességes Európa terve és az EU legerősebb országait védő protekcionista törekvések ellen is hatékony eszköz lehet.
Ian Oravec ZPS-elnök úgy vélekedett: a négy szerződő fél számára a jövő a határokon átívelő regionális együttműködésekben rejlik. A rendezvény nyitányaként hivatásos énekesek szólaltatták meg a négy ország himnuszát.