Kelemen: a parlamenti együttműködés eredménye a vásárhelyi iskola törvény útján történő létrehozása

Hírösszefoglaló 2018. február 09., 16:44

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke azt nyilatkozta Budapesten a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) pénteki ülésén, hogy a marosvásárhelyi római katolikus iskola törvény útján történő létrehozása a parlamenti együttműködési megállapodás kézzelfogható eredménye.

Fotó: Pető Zsuzsa

„A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) – amely ugyanannak az Európai Néppártnak a tagja, mint az RMDSZ – alkotmánybíróságon akarja megtámadni a római katolikus iskola megalapítására vonatkozó törvényünket. Ők ma azok, akik minden egyes alkalmat kihasználnak arra, hogy a román–magyar párbeszédet hátráltassák” – idézi a közlemény Kelemen Hunort.

Az elnök szerint a tavaly megkötött parlamenti együttműködési megállapodást követően bár kormányozni hívták az RMDSZ-t, ennek feltételeit nem látták adottnak. A Szociáldemokrata Párt (PSD)–Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) koalícióval kötött megállapodást 2018-ban is meghosszabbították, mert nem kívánnak elszigetelődni a parlamentben.

Ez egy laza együttműködés, amely azt feltételezi, ha meg tudunk állapodni egy-két kérdésben, akkor azokban a kérdésekben kölcsönösen támogatjuk egymást”

– tette hozzá az Agerpres szerint.

Az ellenzék szétesett. A legnagyobb ellenzéki párt, a Nemzeti Liberális Párt ultranacionalista, magyarellenes párttá alakult, Népi Mozgalom Pártjáról sok újat nem lehet elmondani, a Mentsétek meg Romániát Szövetségről csak találgatni lehet, milyen ideológiát képvisel. „Az ellenzék ma csak annyit tud felajánlani a magyar közösségnek, hogy ne szavazzuk meg a kormány előterjesztéseit” – részletezte a közlemény szerint Kelemen Hunor.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője egyéni hozzászólásában a szövetség parlamenti prioritásait ismertette a jelenlévőkkel. A Minority SafePack kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Uniónak nemcsak vitafórum szerepét kell betöltenie a kisebbségek jogainak érvényesítésében, hanem egy stabil intézményrendszert kellene biztosítania a kisebbségi jogok bővítése és védelme érdekében: „az állampolgári kezdeményezés lehetőséget biztosítana arra, hogy amennyiben összegyűl az egymillió aláírás, az EU érdemben is foglalkozzon az őshonos kisebbségek jogaival”.

A Kárpát-medencei Képviselők Fóruma 2004-ben alakult, célja a Kárpát-medencében élő magyar közösségek képviseletét ellátó szervezetek munkájának összehangolása. A pénteki ülésen az RMDSZ parlamenti frakciói, európai parlamenti képviselői is részt vesznek, jelen van Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke.

{K1}