Románia „korszerűsítői” magyarázatot követelnek a Budapesttel kötött „átláthatatlan megállapodásokra”

Hírösszefoglaló 2018. február 09., 12:53

A Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció (CNMR) „sürgős magyarázatot” követel Teodor Meleşcanu külügyminisztertől a BRUA gázvezetékről és a Magyarországgal kötött „átláthatatlan megállapodásokról”.

Fotó: mti

„Kérjük, egyértelműen tisztázzák, hogy Románia és Magyarország között létezik-e vagy sem földgáz kiaknázására vonatkozó egyezmény. Ha aláírtak ilyen megállapodást, közöljék a rögzített árat és minden egyéb olyan körülményt, amely a BRUA (Bulgária–Románia–Magyarország–Ausztria – szerk. megj.) gázvezeték működtetésére vonatkozik” – áll a dokumentumban.

A CNMR szerint a román és magyar külügyminisztérium képviselőinek „homályos” nyilatkozatai „rendkívül veszélyesek és gyanút keltenek” a román és magyar állam közötti „megállapodást”, a földgázszállítást illetően.

A magyar hatóságok, de az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) utóbbi időszakban kifejtett, a román állam befeketítése, az államhatalom aláaknázása, a román állam és állampolgár inzultálása céljából folytatott kampánya feljogosít arra, hogy tiszta képet kapjunk a román kormány és a külügyminisztérium által ebben a témában folyatott tárgyalásokról”

– fogalmaz a dokumentum.

A CNMR emlékezteti a román hatóságokat, hogy a természeti kincsek az állampolgárok tulajdonát képezik, és hogy a szervezet „figyelmesen felügyeli, hogy ezeket ésszerűen, a román állam hasznára aknázzák ki”.

A CNMR elnöke, Alexandru Cumpănaşu szerint Teodor Meleşcanu külügyminiszter „ismét bakizott”.

„A BRUA gázvezeték körüli hebegés-habogás gyanút kelt a külügyminisztérium és a magyar állam közötti kevésbé átlátható kapcsolatokat illetően, ezért nem csak jogossá, hanem kötelezővé is válik a CNMR követelése, hogy a külügy ismertesse minden tárgyalás, megállapodás és egyesség tartalmát, amelyet a magyar állammal kötött” – nyilatkozta Cumpănaşu.

{K1}