Izsák: nem jelent veszélyt Románia számára a székelyek autonómiatörekvése

MTI 2018. február 08., 22:25

Fenyegetéssel, megfélemlítéssel a székelyeket nem lehet hátrálásra kényszeríteni – jelentette ki Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, marosvásárhelyi felvonulásra kérve híveit március 10-ére, a székely szabadság napjára.

Fotó: Boda L. Gergely

Izsák Balázs az M1 aktuális csatornán csütörtökön a székely szabadságról szóló kérdésre válaszolva azt mondta: olyan szabadságeszményről van szó, amely évszázadokon át elkísérte a székelységet. „A székely autonómiatörekvés legitim és európai” – jelentette ki.

Az SZNT elnöke szerint olyan intézményi garanciát kell megteremteni, amely az Európa Tanács ajánlásaival tökéletesen összhangban van. Hozzátette, a területi autonómia európai uniós gyakorlat, és erre szeretnék „rábeszélni" a román politikai osztályt és közvéleményt.

Felvetették, hogy a román vezetők azért zárkóznak el a legkisebb önállóság megadásától is, mert hosszabb távon területvesztéstől tartanak. Izsák Balázs erre úgy reagált: a románok is tudják, hogy amikor 1952-ben létrejött a Székelyföldre kiterjedő Magyar Autonóm Tartomány, a területvesztés semmilyen veszélye nem fenyegette Romániát. Megjegyezte: a román alkotmányba foglalták ennek a tartománynak a létezését, és éppen ötven éve, 1968 februárjában számolták fel.

„Akkor sem jelentett veszélyt, mint ahogy most sem jelent veszélyt Románia számára, Románia területi egysége számára a mi autonómiatörekvésünk" – fogalmazott. Szólt arról is, hogy senki nem akar hasonlót, mint ami 1990-ben történt, amikor a hatóságoknak „lényegében az volt a céljuk, hogy etnikai konfliktust robbantsanak ki". Izsák Balázs hozzátette: meggyőződése, hogy ilyet senki nem akar Romániában, sem ők, a szervezők, sem a hatóság.

{K1}